A hasfájásnak két fő okát szokták megkülönböztetni: amikor érzelmi problémák, szorongás miatt szenvedünk, s amikor valami emésztési zavar vagy gyógyszermellékhatás okoz bajokat. Mivel a legtöbben karácsony előtt még többet idegeskedünk, mint szoktunk, még rendszertelenebbül eszünk, a hasfájás nagyon sok óránkat keseríti meg. Mutatjuk, milyen szuper fájdalomcsillapító módszerek közül válogathatunk.
Meleg borogatás
Legyen az forró zuhany, kádfürdő, melegítő párna vagy derekunkra kötött gyapjúsál, mindannyian tudjuk, hogy a meleg oldja a hasi görcsöket és csillapítja a fájdalmat. Ha vendégségbe megyünk, a zsebmelegítők hozhatnak gyorsan és diszkréten enyhülést. Fontos, hogy a meleg borogatással vigyázzunk, mert megégetheti a bőrünket, hacsak nem vízben ülünk, egy réteg ruha legyen a meleg takaró, párna és a bőrünk között.
Fotó: iStock.com/Deagreez
Szódabikarbóna
Hacsak nincsenek olyan krónikus problémáink, amik miatt ellenjavallt, a szódabikarbóna olcsó, könnyen hozzáférhető segítséget nyújt. Vízben elkeverve érdemes fogyasztani – egy pohár vízben negyed teáskanálnyit oldjunk fel –, csillapíthatja a gyomorégést, csökkentheti a fájdalmat. Arra figyeljünk, hogy bizonyos gyógyszerek hatékonyságát, felszívódását befolyásolhatja, ezért legyen legalább két óra szünet a szódabikarbóna és az orvosságok között.
Emeljük meg a fejünket
Ha olyan ágyunk van, amin emelni lehet a fejrészt, tegyük meg, és pihenjünk így. Ha nincs, párnákkal, takarókkal emelhetünk a mellkasunkon. Gyomorégésre és hasfájásra is jó hatású ez a póz, főleg akkor, ha fel tudjuk húzni a lábainkat is.
Diéta a fájós gyomornak
Ha túlettük magunkat, akkor bizony minden gyógyszernél többet ér néhány nap diéta. A BRAT elnevezésű étrend banánból, rizsből, almaszószból és pirítósból áll – kiegészíthetjük még főtt krumplival is. Könnyen emészthetők, nem terhelik a gyomrot, és hányás, hasmenés esetén is jó szolgálatot tesznek. Először csak kis adagokkal próbálkozzunk, és igyunk elegendő folyadékot. Ahogy jobban leszünk, úgy ehetünk picivel többet, de a túlterhelést mindenképpen kerüljük el, és fokozatosan szokjunk vissza az átlagos táplálkozási szokásainkhoz.
Együnk rostban gazdag ételeket
Ha a puffadást és a hasfájást székrekedéses hajlamunk okozza, akkor együnk több rostot. Ezek segítik az emésztést, de csak akkor, ha fokozatosan emeljük a mennyiségüket, és nem eszünk belőlük túl sokat – utóbbi esetben szintén hasfájás és puffadás várhat ránk. A gyümölcsök, zöldségek, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása segíteni fog a panaszainkon.
Fotó: iStock.com/nensuria
Együnk több pre- és probiotikumot
A hasfájást, puffadást, hasmenést vagy hányingert gyakran a bélflóránk felborulása okozza – ez főleg antibiotikumos kezelések után fordul elő. Az erjesztett, fermentált ételek, a kefir, az élőflórás joghurt jó forrásai a probiotikumoknak, de tabletta formájában is szedhetjük őket.
Gyógyteák
Szerencsére a természet patikájában sokféle gyógynövényt találunk emésztési problémákra, hasfájásra, hányingerre is. Utóbbi esetben a gyömbér válik be, de összességében jó hatással van az emésztőrendszerünkre még a kamilla, az édeskömény és a menta is. Ezek akár mixelve, akár külön-külön segítenek felmelegedni, megnyugodni, és kevesebb hasfájással élni.
Ha a panaszaink szinte semmitől sem múlnak, vagy súlyosbodnak, akkor első utunk az orvoshoz vezessen, s csak akkor térjünk át a házi módszerekre, ha ő engedélyezi.