Egészség

Ezen az 5 módon befolyásolhatja a magány és a kapcsolatok hiánya az egészségünket

Akaratlanul is bárki járhat úgy, hogy egyszer csak beköszönt nála a magányosság érzése. A legtöbb esetben észrevétlenül jelenik meg: elfogynak körülöttünk az emberek, eltűnnek, nem keresnek bennünket. Ennek persze rengeteg oka lehet, és nem kétséges, hogy mi is tehetünk róla. Ezért is fontos, hogy időben vegyük észre, mit történik velünk, az életünkkel – és tegyünk ellene. Keressük a barátok, a szeretteink társaságát, legyünk nyitottak a találkozásokra. A magány ugyanis károsan hathat az életünkre: többek között ezen az 5 módon befolyásolhatja a magány és a kapcsolatok hiánya az egészségünket.

1. A magány fertőző lehet

Egy közösségen belül is lehet magányos az ember, ami pedig mások magányosságához is vezethet. Ezt többek között a közösségi média és az okostelefonok elterjedésével magyarázzák, miszerint sokszor azok is, akik fizikailag egy helyiségben tartózkodnak, nem egymással beszélgetnek, hanem a telefonjukat nyomkodják, a hírfolyamot, a posztokat pörgetik. Egy valaki elkezdi, a másik folytatja és máris olyan, mintha nem is találkoztak volna.

Más kutatások pedig azt mutatták ki, hogy azok az emberek, akik idővel elmagányosodtak, egyre kevésbé bíznak meg másokban, ami további magányt és társadalmi elszigeteltséget ereményezhet. Ebből az ördögi körből pedig nehéz kilépni.

Fotó: iStock.com/Marjan_Apostolovic

Fotó: iStock.com/Marjan_Apostolovic

2. A magánytól fogékonyabbak lehetünk a gyulladásokra

Néhány évvel ezelőtt egy tanulmány arról számolt be, hogy a magányosan élő emberek esetében nagyobb hajlamot fedeztek fel a különböző gyulladásokra, gyulladásos megbetegedésekre. Emellett az idegrendszerük fokozottabb igénynek van kitéve a stressz és a szorongás megjelenése miatt. Egyesek szerint a magányt úgy is értelmezhetik egyesek, miszerint ők nem elég jók ahhoz, hogy bárki is a társaságukat keresse. Az elszigetelődés miatt levertség, depresszió és stressz pedig a fizikai egészségüknek is árthat.

3. A magány depresszióssá tehet

Már az előző esetben is felmerült a magány és a depresszió kapcsolata. A tudósok szerint lehetne arról vitatkzni, hogy melyik volt előbb, mint a tyúk és a tojás esetében: a depresszió vezet magányhoz vagy a magány depresszióhoz? Végül az egyes vélemények szerint a két jelenség közötti különös kapcsolat eredményeként szinte párhuzamosan, egymást „erősítve” jelennek meg és árthatnak az egészségünknek.

4. A társadalmi kapcsolatok mint a jó közérzet tényezői

Akármennyire is árthat nekünk a magány és az emberi kapcsolatok hiánya, a kutatások azt mutatják, hogy ha újra kapcsolatba lépünk másokkal, a barátokkal és a szeretteinkkel, akkor enyhülhetnek a tünetek. Egy felmérés szerint azok, akik nem elszigetelve élnek, hanem tartják a kapcsolatot másokkal egészségesebben és hosszabb idegig élhetnek, mint az elmagányosodottak. A napi társas érintkezések jó hatással lehetnek a hangulatunkra, a közérzetünkre, ami pedig pozitívan hathat a mentális és a fizikai egészségünkre egyaránt.

Fotó: iStock.com/Victor_69

Fotó: iStock.com/Victor_69

5. Célt adhat az életünknek a társas érintkezés

A kutatók azt is megállapították, hogy a közösséghez való tartozás, a másokhoz való kapcsolódás segíthet saját magunkat elhelyezni a világban. A beszélgetések révén könnyebben oldhatunk meg problémákat, a közös tevékenységek pedig értelmet és célt adhatnak az életünknek. De akár egy hobbi is kiválthatja a közösséghez való tartozást, avgy a közös jótékonykodás, másokon való segítség, hiszen tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül, megoszthatjuk másokkal a gondolatainkat, tapasztalatainkat az egyes tevékenységi területekkel kapcoslatban. Ez pedig csökkentheti a szorongást, a létbizonytalanság érzését.

A témával A közösség ereje címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Vitális Gábor, Györfi János és Kardos István, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.