Egészség

Ezen a 9 módon befolyásolhatja az alvásunkat az ünnepi időszak

Az ünnepi készülődéssel kapcsolatban vegyes érzelmeink lehetnek. Annak ellenére, hogy kétség kívül ez az év egyik legszebb, leghangulatosabb időszaka, könnyen megzavarhatja például a stressz, a bosszúság és az aggodalom. Emiatt előfordulhat, hogy a hangulatunkon túl a szervezetünk is másképp reagál a különféle bennünket érő hatásokra, felborulhat a bioritmusunk. Függetlenül attól, hogy éppen szórakoztató vagy inkább szorongással teli napjaink vannak ezen a 9 módon befolyásolhatja az alvásunkat az ünnepi időszak.

Úgy tűnik, hogy a szakemberek egyetértenek abban, miszerint az ünnepi időszak stresszel jár. „Rengeteg elintézni- és megszerveznivaló van ilyenkor a teendőink listáján, amiket elvégezni a munka és a szokásos tennivalók mellett sokszor kihívás és extra tervezést igényel” – magyarázta Rob Bent alvásszakértő. Szerinte érdemes olyan listát írni, amelyikben az időpontokat is feljegyezzük, hogy mikor, mit kell elintéznünk és azt is, hogy körülbelül mennyi ideig tart majd – ha tartjuk magunkat a tervhez, könnyebben boldogulhatunk és nyugodtabban aludhatunk.

Fotó: iStock.com/millann

Fotó: iStock.com/millann

A szakember szerint fontos, hogy a készülődés ideje alatt is rendszeresen kipihenjük, kialudjuk magunkat. Ezzel támogatjuk a fizikai és mentális egészségünket is. Hogy mi akadályozhat meg ebben? Ezen a 9 módon befolyásolhatja az alvásunkat az ünnepi időszak.

  1. Extra stressz hozzáadása a mindennapjainkhoz.
  2. Több egészségtelen ételt eszünk, mert nem érünk rá odafigyelni.
  3. Szorongás és depresszió: tökéletes karácsonyt szeretnénk, ami sok-sok munkával és teendővel jár. De egy párkapcsolati mélypont is jócskán megnehezítheti ezeket a heteket.
  4. Pénzügyi feszültség alakulhat ki bennünk a költekezés miatt.
  5. Túlvállaljuk magunkat, sok programot tervezünk, de nincs időnk megcsinálni azokat.
  6. Karácsonyi partikra, összejövetelekre megyünk, amik miatt későn fekszünk.
  7. Ünnepi fényekkel vesszük körbe magunkat, amik megzavarhatják a nyugodt alvásunkat.
  8. A család, a különféle ötletek és igények is plusz terheket róhatnak ránk.
  9. Az utazás(ok) megszervezése sok esetben stresszforrás, a tömeg miatt karácsonykor különösen fárasztó lehet.