Egészség

Ezen az 5 módon tehet egészségesebbé bennünket a zene

A zene az életünk része. Zenét hallgatunk, amikor örülünk, amikor szomorúak vagyunk. Zenét hallgatunk otthon takarításhoz, főzéshez vagy edzés közben. A zene hangulatot adhat a vacsorához, egy jó beszélgetéshez. A zene átszövi az életünket. Ráadásul még az egészségünkre is jótékony hatással lehet: ezen az 5 módon tehet egészségesebbé bennünket a muzsika.

Az ideggyógyászok felfedezték, hogy a zenehallgatás fokozhatja az agyunk jutalomközpontjának működését, és ezáltal pozitív érzelmeket válthat ki bennünk, így közben jól érezzük magunkat. A zenehallgatás azonban az agyunk más részére is serkentően hathat.

A zene jótékony hatásait már régóta ismerik, a történelemben is több feljegyzés született többek között a gyógyító hatásairól amellett, hogy a különböző kulturális rituálékban is fontos szerepet játszik. A kutatókat mindig is érdekelte, hogy hogyan tudnák alkalmazni a zenét a gyógyulásban – felismerték, hogy segíthet például a műtétek utáni regenerálódásban vagy az Alzheimer-kórban szenvedők állapotának javításában. De más jótékony hatása is lehet: ezen az 5 módon tehet egészségesebbé bennünket a zene.

Fotó: iStock.com/Rohappy

Fotó: iStock.com/Rohappy

1. Csökkenti a stresszt és a szorongást

Az egyes kutatások kimutatták, hogy a zenehallgatás – legalábbis lassú tempójú és alacsony hangmagasságú dal szöveg és hangszer nélkül – megnyugtathatja az embereket még a stresszes vagy fájdalmas események után is. A zene megakadályozhatja a szorongás által okozott pulzusszám és a vérnyomás emelkedését, és csökkentheti a kortizolszintet – a stressz biológiai tüneteit. Egy vizsgálat során a kutatók azt találták, hogy a műtét után lábadozó betegek, akik a műtét után zenét hallgattak, jelentősen kevesebb fájdalomcsillapítót igényeltek. Egy másik, ugyancsak műtétes betegeket érintő vizsgálat során pedig azt találták, hogy a zene stresszcsökkentő hatásai bizonyos esetekben erősebbek lehetnek, mint a gyógyszeres kezelés.

2. Csökkenti a fájdalmat

A zene egyedülálló módon képes segíteni a fájdalomkezelésben. Egy 2013-as tanulmányban 60 embert figyeltek meg, akiknek súlyos mozgásszervi fájdalmaik voltak. Véletlenszerűen, egy négyhetes időszak alatt naponta egyszer zenét kellett hallgatniuk. Megállapították, hogy a kontrollcsoporthoz képest a zenét hallgató csoport jelentősen kevesebb fájdalomcsillapítást igényelt és depressziós tünetet produkált.

Megállapították, hogy a stressz és a fájdalom szorosan összefügghet egymással, így ha a zene hatására csökken a stressz, a részben megmagyarázhatja a fájdalomcsillapító hatást is.

3. Erősítheti az immunrendszerünket

Egyes kutatók felfedezték, hogy a zene befolyásolhatja a szervezetünk úgynevezett IgA szintjét, ami pedig az immunrendszerünk egyik legfontosabb védelmezője. Ezt támasztotta alá egy egyetemistákon végzett kísérlet, amelyben a hallgatók négy csoportját vizsgálták. Amelyik csoport nyugtató, kellemes zenét hallgatott, azok szervezetében nagyobb mértékben nőtt az IgA szint, mint a többiekében.

Fotó: iStock.com/boggy22

Fotó: iStock.com/boggy22

4. Javíthatja a memóriát

Egyesek tanulás közben hallgatnak zenét: azt mondják, így vizsgahelyzetben könnyebben emlékeznek a válaszokra. A zene élvezete a dopamin hormon felszabadulását válthatja ki, ami pedig motivációt vonzhat maga után. A ritmus, a dallam segíthet a megtanult dolgokra emlékezni, azokat a memóriánkból előhívni. Sőt, a kutatók ennél is tovább mentek és megállapították, hogy a zene a betegség miatti memóriavesztés esetén is hatékony segítség lehet. A demenciában szenvedő betegek ellátásában is hasznos a zenehallgatás: a megfigyelések szerint segíthet nekik emlékezni a zene.

5. Segíthet az edzésben

Sportolás közben szívesen hallgatunk zenét. Mindenkinek másféle stílus „jön be” ilyenkor is, de általában olyat választunk, ami motivál, ami arra késztet, hogy megcsináljuk a gyakorlatokat, hogy lefussuk még a kilométereket. Ütemet adhatnak a mozgásunknak, ösztönözhetnek, hogy ne adjuk fel.

A témával GPS lekottázva címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17 órakor kezdődő adása a Dunán. A stúdióban beszélget Miklósa Erika, Debreczeni Ildikó és Szokolay Orsolya, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.