Egészség

Mindegy mit, csak mozogjunk – bringázzunk, ússzunk, de akár focizhatunk is

A versenyhelyzetek inspirálóan hathatnak ránk. Ezen helyzetek révén törekedhetünk arra, hogy egyre jobbak és jobbak legyünk, hogy erősebbekké váljunk, izmosabbakká és egészségesebbekké, és persze hogy jobbak legyünk, mint a többiek. Amikor a sportot választjuk (az egyik) hobbinknak, igyekszünk minden lehetőséget megtalálni, hogy hódolhassunk neki. Akár olyan sportágat is választhatunk, amelyik nem éppen szokványos a nők körében. Mint például a futball.

Sokféle hobbi közül választhatunk, amikor azon törjük a fejünket, hogy mivel töltsük el a szabadidőnket. Szerencsére olyan lehetőségeink vannak, amelyek kifejezetten jót tehetnek a szellemi és fizikai fejlődésünknek. Az egyik legegyszerűbb választás többek között a sport lehet, hiszen akár már ma hozzákezdhetünk, és a legtöbb sportághoz nem is kell nagy befektetés.

A sportágválasztás esetében eleinte olyan mozgásformák jönnek szóba, amelyek már rég befészkelték magukat a fejünkbe, csak éppen még nem vettük rá magunkat a gyakorlására. Ilyen lehet például a futás, a jóga vagy az úszás és a bringázás – ezekhez tényleg nem kell (eleinte) nagyobb összeget előhúznunk a zsebünkből. Ha idővel kiderül, hogy valóban ezek között van a számunkra legnagyobb szerelem, akkor már érdemes lehet pénzt is áldozni rá, például egy jó futócipőre, egy-egy jobb úszódresszre, jógamatracra vagy bringafelszerelésre.

Fotó: iStock.com/Lammeyer

Fotó: iStock.com/Lammeyer

Mintha nem is sportolnánk

Léteznek olyan szabadidős tevékenységek, amikről elsőre talán nem is gondoljuk, hogy azok valójában sportok, pedig nagyon is jól tudjuk, hogy azok. Ilyen lehet például a séta vagy a kirándulás, túrázás – ezek jellemzően sokkal inkább kellemes időtöltésekként, hétvégi programként szerepelnek a gondolatainkban, mintsem edzésként, pedig ugyanúgy igénybe vehetik a fizikai állapotunkat, az állóképességünket. Kalóriát égethetünk, miközben ezeket végezzük. Ráadásul a szabad levegőn, ami még egy pluszpont a számlájukra. Ha csak öltetszerűen, évente kétszer-háromszor megyünk túrázni, még nem feltétlenül kell befektetnünk komolyabb felszerelésbe, viszont ha tudjuk, hogy rendszeresen nekivágunk a természetnek, a cipőn túl a pulóvereken és esőkabátokon keresztül a hátizsákig mindenből érdemes olyat beszerezni, amelyiket éppen erre a célra fejlesztettek ki, ezért árulják az üzletekben.

A sétához persze elegendő egy kényelmes cipő, no és kitartás, hogy ne adjuk fel néhány száz méter után. Letölthetünk egy lépésszámláló alkalmazást az okostelefonunkra, és kitűzhetjük magunk elé a célt: például, hogy 5, 8 vagy 10 ezer lépésig meg sem állunk.

Fotó: iStock.com/PointImages

Fotó: iStock.com/PointImages

Női szemmel szokatlan sportágak

Vannak, akik nem elégszenek meg ezekkel a, mondjuk úgy, hétköznapi sportágakkal. Ők inkább olyan mozgásformában szeretnék kipróbálni magukat, amelyik női szemmel kissé szokatlannak tűnhet. Például elmennek birkózni, kick-boxolni vagy focizni, de a technikai sportágakat is nyugodtan idesorolhatjuk. Ezek már bátrabb választások, viszont nem képtelenség, hogy találjunk olyan klubot vagy termet, ahol szívesen foglalkoznak velünk, szívesen edzenek bennünket. Ugyanaz igaz ebben az esetben is, mint az előzőeknél: addig ne nagyon költsünk rá, míg ki nem derül, hogy valóban ezt akarjuk csinálni. Ha viszont beleszeretünk a bokszba vagy a fociba, csináljuk szívvel és lélekkel, mert sportolni igazán csak úgy lehet.

A témával Foci mindenkor címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása a Dunán. A stúdióban beszélget Hevesi Tamás, Laklóth Aladár és Mészöly Géza, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A legutóbbi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.