Egészség

Ez a meglepő mellékhatása lehet az egészségünkre, ha 6 óránál kevesebbet alszunk

„Mennyit aludtál az éjjel?” – vajon hányszor hallottuk már életünk során ezt a kérdést? Kérdezhették már a barátaink, a szüleink, a munkatársaink vagy az orvosunk. Olykor mindenkivel előfordulhat, hogy nem tudjuk kialudni magunkat. A szakemberek szerint 7-8 óra alvás lenne az optimális, ezt igyekszünk is megtartani, még ha személyenként mások is lehetnek az igényeink. A 6 óra vagy annál kevesebb alvás azonban megviselheti a szervezetünket: ez lehet az egyik meglepő mellékhatása az egészségünkre, ha 6 óránál kevesebbet alszunk.

A munkánk, az időbeosztásunk nagyban rányomhatja a bélyegét arra, hogy mennyit alszunk, és hogy az alvásunk milyen minőségű. Olykor kevesebbet alszunk, talán nincs meg a 7-8 óra, máskor akár 9 órát is képesek vagyunk alvással tölteni. A szakemberek azt mondják, hogy a kevés alvás károsan hathat az egészségünkre. Egy új tanulmány pedig egy újabb meglepő adattal állt elő, miszerint az alváshiány dehidratálhatja a szervezetünket.

Fotó: iStock.com/YakobchukOlena

Fotó: iStock.com/YakobchukOlena

Egy több mint 25 ezer főből álló kísérletet végeztek a kutatók, ebben a világ szinte minden tájáról vettek részt emberek. Az eredményeket összehasonlítva megállapították, hogy azok, akik éjszaka csak 6 órát, vagy esetleg annál kevesebbet aludtak, 16–59 százalékkal nagyobb eséllyel dehidratálódtak.

Mi lehet ennek az oka?

A szakemberek úgy vélik, hogy ennek egy hormonhoz van köze, amely az éjszaka folyamán szabadul fel a szervezetünkben, miközben alszunk – ez segít a testünknek a folyadékszint kezelésében, egyensúlyban tartásában. Egyszerűbben: megakadályozza, hogy túl sok vizet veszítsünk, miközben alszunk. Az elmélet szerint ha nem alszunk eleget, akkor ez a hormon nem képes elvégezni a feladatát, ezért dehidratáció következik be, vagyis túl sok folyadékot veszít a szervezetünk.

A kutatók ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy már önmagában az elégtelen alvás is hasonló tünetekhez vezethet.