Egészség

Karácsonyi időszak ételérzékenyen

Az ünnepi időszak nemcsak a családról és a szeretetről szól, de a hatalmas evészetről is. Ám mit tehet az, aki nem ehet a finom fogásokból ételérzékenysége, allergiája miatt? Hogyan lehet mindenmentes és lemondásmentes egyszerre a karácsony? Hát így!

Az, aki cukorbeteg, laktóz- vagy gluténérzékeny, tejfehérje- vagy dióallergiás, esetleg a tojást nem bírja, nehezebben éli meg az ünnepeket, hiszen mindenből, amit ilyenkor fogyasztani szokás, neki alternatív verziót kell keresnie. Ez nem is mindig olyan egyszerű: míg mások vígan megveszik a hipermarketben, ami kell, az érzékeny ember órákig járkálhat a polcok között és böngészheti a címkéket, mire talál megfelelő szaloncukrot, bejglit vagy hozzávalókat az ünnepi lakomához, persze a szokásosnál magasabb áron.

A legegyszerűbb módszer

Akik megengedhetik maguknak, azok rendeljenek nyugodtan házhoz menüket az ünnepekre. Egyre több ételszállító cég, illetve étterem figyel oda az ételallergiával küzdő vendégekre, és kifejezetten nekik is készülnek finomságokkal. Süteményekből sem muszáj saját kezűleg készíteni, ha megtaláltuk a megfelelő boltot, akkor vihetünk haza mindenmentes bejglit, tortát is. Ám úgy is dönthetünk, hogy időben elkezdjük a készülődést, és mindenből legyártjuk a család segítségével a nekünk megfelelő verziót: az étcsokit dúsíthatjuk növényi tejszínnel, készíthetünk saját szaloncukrot, lehet hozzá kapni papírt is, és különleges receptek segítségével tényleg mindent elkészíthetünk a nekünk megfelelő módon.

Fotó: iStock.com/Petr Kazilek

Fotó: iStock.com/Petr Kazilek

Ne maradjunk ki semmi jóból!

Az ünnep sarkalatos pontja a karácsonyi vendégjárás. Mit tegyünk, ha ételérzékenyek vagyunk, de öt családi ebéden is részt kell vennünk? Két választásunk van: vagy előre megbeszéljük a vendéglátónkkal, hogy milyen ételeket nem ehetünk, vagy mi vállaljuk magunkra a házigazda szerepét, és akkor úgy főzünk magunknak, ahogy szeretnénk. Ellenkező esetben sajnos előfordulhat, hogy a vendéglátónk nem veszi kellőképpen figyelembe az igényeinket, terhesnek érzi a plusz menüt, vagy csak simán gondatlanságból, a rutin hiánya miatt nem hagy ki minden allergént az ételünkből, amit ki kéne. Erre nyújthat megoldást, ha felajánljuk, hogy nagyon szívesen viszünk magunkkal ennivalót, legalább mások is megkóstolhatják a mi főztünket, a házigazdának nem kell pluszban főznie, mi pedig azt ehetjük, ami valóban biztonságos.

Tejérzékenyek karácsonya

Sajnos a legtöbb megszokott ünnepi finomság hemzseg a tejtől. Kevés olyan süti van, amibe nem tesznek vajat, tejfölt vagy tejszínt, a köretekhez, salátákhoz szintén dukál, és marad a natúr hús, amit reméljük, nem tejes-joghurtos pácban érleltek. Ha csupán laktózérzékenyek vagyunk, vigyünk magunkkal laktáz enzimet, és ne felejtsük el bevenni. Ha ez nem elég, vagy a tejfehérjével van gondunk, akkor az a legjobb, ha alternatív tejek, vajak, növényi eredetű hozzávalók segítségével sütünk-főzünk magunknak. Fontos tudni, hogy sokszor rejtve van jelen a tej tejpor formájában felvágottakban, virslikben, más termékekben és az italokban is: olvassuk el az összes krémlikőr összetevő-listáját! A glutén- és tojásérzékenyek ugyanilyen gondosan járjanak el, bár nekik eleve több mindent kell végigböngészniük és helyettesíteniük. Az ünnepek előtt tankoljunk fel elegendő gluténmentes lisztből, tésztából, egyéb hozzávalóból! Így aztán lesz miből elkészíteni ezt a két finomságot.

Glutén- és laktózmentes mézeskalács

Már most elkészíthetjük, hogy karácsonyra kellően megpuhuljon, és addig is osztogathassuk, díszíthessük a gyerekekkel, vagy épp a lakást dekoráljuk vele. Egyedül akkor vagyunk bajban, ha a mézre vagyunk érzékenyek, egyébiránt sem a gluténtől, sem a tejtől nem kell tartanunk. Mérjünk ki 7 dl gluténmentes lisztet, adjunk hozzá egy teáskanál sütőport, 2 dl porcukrot, 2 dl mézet, 6 dkg margarint, egy tojást – ha tojásallergia áll fenn, akkor használjunk tojáshelyettesítő port –, egy teáskanál őrölt szegfűszeget, ugyanennyi fahéjat, egy kis szerecsendiót, gyömbért, reszelt narancshéjat ízlés szerint. A tésztát gyúrjuk össze, majd nyújtsuk ki. A deszkát is gluténmentes liszttel szórjuk meg! A tésztát hűtőben jó pár napig bezacskózva eltarthatjuk, mindig csak annyit nyújtva, szaggatva és sütve, amennyit szeretnénk.

Fotó: iStock.com/nicoletaionescu

Fotó: iStock.com/nicoletaionescu

Gluténmentes mákos bejgli

Ha karácsony, akkor bejglire éhezünk, még akkor is, ha ehhez magunknak kell elkészítenünk a biztonságos változatot. Cserébe kísérletezhetünk töltelékekkel, ízekkel, és azzal a büszke tudattal ünnepelhetünk, hogy ezt is meg tudtuk csinálni. Mérjünk ki először 25 dkg gluténmentes lisztet, a legjobb az, amit kelt tésztához vagy süteménytésztához terveztek. Adjunk hozzá másfél dl rizs- vagy mandulatejet, egy tojássárgáját, egy teáskanálnyi élesztőt, 3 dkg kristálycukrot és egy kis kókuszolajat. Az összegyúrt tésztát tegyük félre pihenni, közben készítsük el a tölteléket. Egy fazékban forraljunk fel 2 dl mandula- vagy rizstejet, öntsünk bele 20 dkg darált mákot, 10 dkg cukrot, majd vaníliaaromát, mazsolát és reszelt citromhéjat. Jó alaposan keverjük össze, amíg összeáll és megpuhul. A tésztát szedjük ketté, nyújtsuk ki, kenjük meg a töltelékkel, és tekerjük fel. Kenjük meg felvert tojással vagy tojássárgájával többször is, kicsit pihentessük, aztán mehet is a sütőbe.