Egészség

Ahol receptre írják fel a művészetet

A brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock nemrégiben mutatta be azt az ambiciózus kezdeményezést, mely hamarosan lehetővé teheti, hogy az orvosok művészetterápiát írjanak fel betegeiknek.

A gyógymódot a demenciától a pszichózisig, a tüdőbetegségekig és a mentális egészségi problémákig számtalan területen bevezethetik. A betegek így hamarosan tánc-, illetve énekórát vagy személyre szabott zenelistát kaphatnak a receptért cserébe.

„Eddig a pirulákat támogattuk, de több figyelmet kell fordítanunk a megelőzésre. Ezekkel az eszközökkel elkerülhetjük a páciensek túlgyógyszerezését” – mondta a miniszter. Az úgynevezett „szociális receptek” felírásához külön intézményre lesz majd szükség, mely eligazítja a háziorvosokat a művészetterápiák világában.

Fotó: iStock.com/Sokolander

Fotó: iStock.com/Sokolander

A művészet egészségügyi hatásai egyébként jól dokumentáltak: Például a Royal Philharmonic Orchestra és az angliai Hull városának stroke-túlélői közötti együttműködés arra ösztönözte a betegeket, hogy elkezdjenek hangszeren játszani, gyakoroni és előadni. Ez a tevékenység a résztvevők 90 százalékának javított a fizikai és mentális egészségén. Ugyanakkor más városokban is láthatunk pozitív példákat a művészet áldásos hatásaira: Lambethben például a táncórákról derült ki, hogy javítják a koncentrációs és kommunikációs készségeket azok körében, akik a pszichózis korai jeleit mutatják. Gloucestershire-ben pedig a kórházak elkezdték énekórára küldeni tüdőbeteg pácienseiket.

Hasonló kampány indult Kanadában idén november elején, amikor a Montreali Egészségügyi Szövetség tagjai lehetőséget kaptak arra, hogy 50 receptet adjanak ki, mellyel a betegek és néhány barátjuk, családtagjuk vagy gondozójuk ingyen látogathatja a Montreali Szépművészeti Múzeumot. A kezdeményezés alapjául olyan kutatások szolgálnak, amelyek szerint a múzeumlátogatások növelik a szerotoninszintet, és gyors hangulatjavító hatással bírnak.