Egészség

Ezért fontos az „aranyóra” a babáknak és az anyukáknak

Különösen fontos az, hogy mi történik a baba születése utáni első órában, és ez az időszak kulcsfontosságú a gyermek fejlődésében.

Az anya-gyermek közötti kapcsolat gyakran még ma is háttérbe szorul a szülést követő orvosi procedúrák mögött, pedig elsőbbséget kellene élveznie minden mással szemben. A közvetlen bőrkontaktus nagyon fontos az újszülött és az anya közti kötődés kialakításához, és ez minél előbb megtörténik, annál nagyszerűbb élmény.

Az Amerikai Gyermekorvosok Egyesületének ajánlása szerint az egészséges újszülöttet az első szoptatásig az anyánál kell tartani, ezalatt az ápolók elvégezhetik az első, fizikai vizsgálatokat, de a többinek, mint a mérés, fürdés, injekció, illetve vérvétel, csak azután volna szabad következnie. Az amerikai kórházak azt javasolják a családoknak, hogy legalább egy órát várjanak azelőtt is, mielőtt megmutatják a babát a családtagoknak.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Az aranyóra akkor is lehetséges, ha szülési komplikációk léptek fel, vagy a baba orvosi ellátását igényel: ha lehet, ez utóbbit is úgy érdemes végezni, hogy a csecsemő az anya mellett van. A császármetszéssel született gyermekeknél is viszonylag hamar át lehet tenni a babát az anya mellkasára, akár már azalatt, hogy a szülész befejezi a szükséges sebészeti beavatkozásokat.

Az aranyóra előnyei

A szülés alatt az anya teste számos változáson megy keresztül, többek között olyan kémiai változások történnek az agyban, amelyek növelik a táplálás iránti vágyat. A bőrkontaktussal és a szoptatással olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek nemcsak a kötődés kialakulását segítik, de a regenerálódást is, a méh összehúzódását és a vérzés elállását. A kutatások szerint nagyobb a túlélési esélye azoknak a csecsemőknek, akik részesültek az aranyórában, és valószínűleg az anyák tovább is tudják szoptatni őket.

A szoptatásnak is számos, pozitív egészségügyi hatása van: a szoptatott csecsemőknél kevésbé fordul elő a fülfertőzés, az asztma, a cukorbetegség, a gyermekkori leukémia és a hirtelen csecsemőhalál (SIDS). Azoknál az anyáknál, akik szoptattak, kisebb eséllyel alakul ki emlő- és a petefészekrák, illetve a cukorbetegség. A várandós anyáknak érdemes megbeszélniük a családtagjaikkal és az orvosukkal, hogy legyen lehetőségük az aranyórára.