Egészség

Ezek az egészséges személyiség jellemzői

A pszichológusok sokat foglalkoznak a lelki betegségek jellemzőivel, de vajon mi tesz valakit egészségessé? Most erre is fény derül egy új kutatásból.

A Journal of Personality and Social Psychology című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók összegyűjtötték azokat a kritériumokat, amelyek alapján egészségesnek mondhatjuk a személyiséget. A vizsgálathoz több mint 200 szakértő és 500 egyetemi hallgató segítségét kérték, vagyis azt, hogy fogalmazzák meg, szerintük mi tesz valakit lelkileg egészségessé. A megkérdezettek között meglepő módon nagy egyetértés volt bizonyos tulajdonságokra vonatkozóan, melyek a következők:

  • Nyitottság az érzelmekre (azaz képes megtapasztalni és kifejezni az érzelmeit)
  • Melegszívűség (barátságosság, szeretetteliség és az, hogy az ember szoros kötelékeket alkot másokkal)
  • Pozitív érzelmekre való képesség (azaz sok örömet és szeretetet él át valaki)
  • Egyenes kommunikáció (nem manipulál másokat)
  • Magabiztosság
  • Érzelmi stabilitás
  • Stressztűrőképesség
Fotó: iStock.com/gzorgz

Fotó: iStock.com/gzorgz

A kutatók több mint 3000 emberből álló mintán tesztelték a profilt, hogy megállapítsák, mennyire állja meg a helyét a gyakorlatban. A tudósok azt találták, hogy az egészségesebb személyiségekre nagyobb önbecsülés és önkontroll, világos és stabil énkép, optimizmus, kevesebb rosszindulat és antiszocialitás jellemző, valamint nagyobb önállóság.

Ez a kissé talán idealizált „egészséges személyiség” alapvetően a „tökéletes” embert jelenti. Valójában azonban a kutatók is egyetértenek abban, hogy az egészséges személyiség nem feltétlenül egyezik meg az átlagos vagy normatív személyiségtípussal. A legtöbb ember nem fog teljesen megfelelni a fentebbi elveknek, mert mindannyiunknak vannak olyan személyiségrészei, amelyek fejleszthetők lennének. A kutatásból ugyanakkor az is kiderül, hogy egészséges személyiségek gyakrabban fordulnak elő a középkorúak, mint a fiatalabbak körében, ami arra enged következtetni, hogy az egészséges személyiség kialakulásához elengedhetetlen az érettség.