Egészség

Ez történik a testünkkel a zene hatására

A zeneterápia egyre növekvő népszerűségnek örvend, és nagy hasznát vehetjük a stressz elleni küzdelemben is. Egy japán kutatás arra kereste a választ, mi is történik velünk pontosan a zene hatására.

A japán Juntendo Egyetem kutatója, Kenichi Itao által vezetett kutatásban a résztvevőknek három zeneszámot kellett meghallgatniuk: egy klasszikus, egy gyógyító célú és egy popzenét.

A klasszikus zene Pachelbel Kánonja volt az Orchester de chambre Jean-François Paillard előadásában:

 

 

A gyógyító zene a Carpenters Close to you című számának feldolgozása volt:

 

 

A harmadik pedig egy japán popszám:

 

 

Mindeközben mérték a résztvevők pulzusát, vérkeringését és testfelületének hőmérsékletét, melyből az alanyok stresszintjére következtettek zenehallgatás előtt, alatt és után. A kutatásban 12, 20 és 40 év közötti nő vett részt, a méréseket három alkalommal, minden egyes számnál külön-külön végezték el.

Az eredmények

Az eredmények szerint a résztvevőknek jelentősen csökkent a pulzusszámuk, amikor klasszikus és gyógyító zenét hallgattak, ezek szerint a zenehallgatás, különösen a klasszikus és gyógyító darabok hatására a szimpatikus idegrendszer működése csökken, míg a paraszimpatikus idegrendszeré fokozódik, ami relaxált állapotot eredményez. Emellett az átáramló vér mennyisége is nőtt, mely szintén nyugalmi állapotot jelez, ahogyan a testfelszín hőmérsékletének emelkedése is ezt támasztja alá. Ezek a hatások csak a klasszikus és gyógyító zenére vonatkoznak, a popzenére nem.

Az eredmények tudományosan is azt bizonyítják, hogy a zenehallgatás megnyugtatja a testet, az elmét és a lelket. Ahogyan a költő és a szerző Berthold Auerbach fogalmazta meg: „A zene kimossa a lélekből a mindennapi élet porát.”