Egészség

Így találjuk meg a nekünk megfelelő probiotikumot

A barátságos baktériumok, amelyek nemhogy kárt okoznának a testünkben, de éppen az immunrendszerünk, egészségünk építésén dolgoznak, gyakran hiányoznak, főleg akkor, ha sokszor kell antibiotikumot szednünk. De hogyan pótoljuk őket, mi alapján válasszuk ki a nekünk megfelelő készítményt?

A probiotikumok mindenképpen hasznosak, hiszen segítenek fenntartani a bélflóránk és testünk más területeinek, a bőrünk, szánk, nemi szervünk egészségét. Minden, ami antibakteriális, az válogatás nélkül pusztítja el a baktériumokat, azokat is, amelyek a segítségünkre lehetnének. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha nem használunk antibakteriális tusfürdőket, szappanokat, fertőtlenítőket, de az antibiotikum szedését sokszor nem lehet kihagyni. Ekkor már a gyógyszerszedés mellett érdemes gondoskodni a probiotikumokról, különben néhány nap után puffadás, hasmenés, hányinger, gombás fertőzés keserítheti meg a mindennapjainkat.

Fotó: iStock.com/Sladic

Fotó: iStock.com/Sladic

Mire jók még a probiotikumok?

A jótékony baktériumok és azok megfelelő egyensúlya nemcsak a hasunkra van hatással, enyhítheti az utazók hasmenését, a gyomorhurutot, az antibiotikum mellett jelentkező hasi problémákat, az irritábilis bél szindrómát, illetve gyerekeknél a fertőzéses hasmenést. A probiotikumok az agyunkra is hatással vannak, és javítják annak működését, csökkentik a szorongást, a depressziót is. Azoknak is érdemes a barátságos baktériumokat bevinniük, akiknek magas a koleszterinszintje, a vérnyomása, vagy erősebben szeretnének védekezni a bakteriális emésztőszervi fertőzések ellen. Még a pikkelysömör tünetei is enyhülhetnek, ha megtaláljuk a hozzánk illő probiotikumot.

Hogyan válasszunk?

A gyógyszertárban nagyon sokféle probiotikumot tartalmazó készítményt kaphatunk, és gyakran nehéz köztük választani. Ha természetes módon szeretnénk pótolni a jó baktériumokat, fogyasszunk több kefirt, élőflórás joghurtot, savanyított termékeket, például savanyú káposztát. Emellett persze szedhetünk patikákban kapható probiotikumokat is. Ha antibiotikumot szedünk, akkor érdemes olyan választani, amit a gyógyszerrel egy időben vehetünk be, mert nem pusztítja el őket a gyógyszer. Egy másik megoldás az, hogy a készítményt az antibiotikum adagjai között szedjük, így van esélye hatást elérni. Ha visszatérő hüvelyi gombás fertőzéssel küzdünk, keressünk olyan készítményt, ami tartalmazza a normál hüvelyflóra megtartásához szükséges baktériumokat is. Ha irritábilis bél szindrómával élünk, a Bifidobaktérium infantis ajánlott, míg egyéb hasmenésre jó hatással lehet a Lactobacillus rhamnosus GG, a Lactobacillus acidophilus és a Lactobacillus bulgaricus is. Ha inkább az a problémánk, hogy nem tudunk lefogyni, a Lactobacillus gasseri, a Lactobacillus rhamnosus, illetve Bifidobacterium lactis segíthet. Az agyműködés serkentésére a kutatásokban a Bifidobacterium longum, a Bifidobacterium breve, a Bifidobacterium infantis, a Lactobacillus helveticus és a Lactobacillus rhamnosus szerepel. A koleszterinszint csökkentésére a Lactobacillus acidophilus, a Bifidobacterium longum és a Lactobacillus reuteri ajánlott.

Fotó: iStock.com/metamorworks

Fotó: iStock.com/metamorworks

Mit mond a szakértő?

Zoe Dent táplálkozási szakértő  szerint igyekezzünk az adott problémánkra megfelelő probiotikumot találni. A jó baktériumoknak van nemzetségük, fajuk és törzsük, ezért olyan hosszú a nevük, és van szám a legtöbbjük elnevezésének végén. A különböző törzsek különböző jótékony hatásokért felelnek, ezért érdemes a konkrét problémánkhoz értő orvost megkérdezni, hogy a mi állapotunk melyik probiotikumtól javulhat. Az általános, „ebben van minden” típusú készítmények ritkán olyan jók, mint a specifikusak, ráadásul arra is érdemes odafigyelni, hogy megfelelő számú baktériumot tartalmazzon a szer, különben azok  nem tudnak telepeket képezni. Az élelmiszerekhez hozzáadott jó baktériumok általában csak két törzsből kerülnek ki, a lactobacillus és bifidobacterium törzsekből, pedig ennél sokkal többféle probiotikum elérhető. Jól tesszük, ha a táplálkozásunk során is igyekszünk minél több savanyított vagy fermentált élelmiszert fogyasztani, mert ezekben nemcsak pro-, hanem prebiotikumok is találhatók, amelyek segítenek a jó baktériumoknak könnyebben kolonizálódni. Ehhez szükségünk van a zöldségekben, gyümölcsökben, gabonákban lévő rostokra, de igen jó hatású a csicsóka, a vöröshagyma, a fokhagyma, a cikóriagyökér, az articsóka, a zabpehely, de a bab és a borsó is.