Egészség

Ezek lehetnek az okai, ha száraz szájjal, szomjasan ébredünk

Bizonyára előfordult már velünk, hogy kiszáradt ajkakkal, szinte száraz nyelvvel ébredtünk olyan szomjasan, hogy alig vártuk, hogy egy pohár vízzel csillapíthassuk a szomjunkat. Ehhez kapcsolódhat egy általános, inkább rossz közérzet türelmetlenséggel és feszültséggel és máris kijelenthetjük, hogy közel állunk ahhoz, hogy kiszáradjunk. De vajon miért fordulhat elő, hogy így ébredünk? Olykor komolyabb lehet a baj, mint gondolnánk! A szakemberek szerint többek között ezek lehetnek az okai, ha száraz szájjal, szomjasan ébredünk.

A testünk nem dehidratálódik egyik napról a másikra, az általában ennél sokkal hosszabb folyamat. Egy 2010-es kutatás szerint a szevezetünknek megvan a maga ritmusa, a belső órája, amely szerint szabályozza a bevitt vízmennyiséget – alvás közben is, ezzel biztosítva, hogy akkor se száradjunk ki. Viszont előfordulhat, hogy valami hiba kerül a rendszerbe, megzavarjuk ezt a rutint és kiegyensúlyozatlanná válik a folyadékbevitelünk, illetve annak raktározása. Ebben sok esetben a hormonok, az alvási szokásaink, az életmódbeli tényezők és egyes betegségek is okolhatóak lehetnek. Ezért ébredhetünk úgy, hogy alig várjuk, hogy az alvás közben eltűnt folyadékot pótoljuk a szervezetünkben.

Fotó: iStock.com/kazoka30

Fotó: iStock.com/kazoka30

A kiszáradást komolyan kell venni. A Mayo Klinika munkatársai figyelmeztetnek arra, hogy a szájszárazság mellett számos kellemetlen, akár életveszélyes tünet is jelentkezhet (ha nem pótoljuk időben a folyadékot). Ilyen többek között a szédülés, a zavarodott elmeállapot, koncentrációzavar, és akár ájuláshoz is vezethet. Persze a hétköznapi, ritkán előforduló, fokozott szomjúságnak több magyarázata is létezik. Mutatjuk, ezek lehetnek az okai, ha száraz szájjal, szomjasan ébredünk.

Alvás közben fokozottan folyadékot veszítünk: különösen, ha a szánkon keresztül vesszük a levegőt vagy horkolunk, de az alvási apnoé is lehet az oka.

Túlzott éjszakai verejtékezés: betegség miatt is előfordulhat, de a szoba hőmérséklete vagy a rosszul megválasztott hálóruha, ágynemű is okolható lehet.

Alacsony ösztrogénszint: a menstruációs ciklusunk is befolyásolhatja, hogy mennyi folyadék távozik a szervezetünkből – ez összefüggésben lehet azzal az időszakkal, amikor csökken az ösztrogénszint.

Későn vacsoráztunk: a túl sós, túl fűszeres ételek is okozhatják, hogy reggelre kiszárad a szánk, de egy késői vacsora miatt is előfordulhat ez a kellemetlenség.

Gyógyszer mellékhatása: ha gyógyszert szedünk, érdemes elolvasni a tájékoztatót, mert könnyen lehet, hogy annak egy mellékhatása miatt vagyunk szomjasak ébredés után.

Bármelyik is fordul elő nálunk, érdemes az ágyunk mellé készíteni egy pohár vagy egy kisebb flakon vizet, hogy szükség esetén azonnal tudjuk pótolni a szervezetünk számára fontos folyadékot, illetve ha nem szűnik a tünet, keressünk fel a problémával egy szakembert.