Egészség

Ez a zöldség csökkenti a vérnyomást és javítja a koncentrációt

A cékláról régóta tudjuk, hogy egészséges, de lássuk, pontosan miért is érdemes helyet csinálnunk az asztalon ennek a sokoldalú zöldségnek.

A cékla az egészséges étkezés egyik fontos pillére lehet: tele van nélkülözhetetlen tápanyagokkal, többek között B-vitaminban, vasban, mangánban, rézben, magnéziumban és káliumban gazdag.

Csökkenti a vérnyomást

A cékla nitrátban gazdag, melyet a szervezet nitrogén-monoxiddá alakít át, ez a vegyület pedig ellazítja és tágítja az ereket, ami jobb keringést, és alacsony vérnyomást eredményez. Egy kutatásban 2012-ben 13 férfi vett részt, akik egy pohár céklalevet ittak, és ez átmenetileg csökkentette a szisztolés vérnyomásukat, átlagosan 4-5 ponttal.

Fotó: iStock.com/Lilechka75

Fotó: iStock.com/Lilechka75

A szívbetegségek kockázata is csökkenhet

A cékla nem csak a vérnyomásunkra gyakorolhat pozitív hatást. A gyökérzöldség gazdag betain nevű,növényi alkaloidban, valamint a B-vitamin-folátban, amely együttesen csökkenti a vér homocisztein szintjét, ami növeli az artériás sérülések és a szívbetegségek kockázatát.

Javítja az állóképességet

A sportolók gyakran fogyasztanak céklát, mert a nitrátok javítják a teljesítményt. Egy tanulmány szerint azok a biciklisták, akik céklalét ittak, 15%-kal tovább tudtak tekerni. A kutatások szerint mérettől függően 3–5 céklára van szükség ahhoz, hogy megmutatkozzon a hatás. A nitrátszint 2-3 órával a céklafogyasztás után tetőzik.

Felpörgeti az agyműködést

A nitrogén-oxid értágító hatásáról már volt szó, ennek pedig az agyunk is hasznát veheti, mert hatására javul a vérkeringés itt is. Ez különösen fontos a kor előrehaladtával, mert a kutatások szerint a szervezet nitrogén-oxid-termelő képessége idővel csökken, ahogyan az idegsejtek aktivitása is, ezt pedig többek között céklával is ellensúlyozhatjuk.