Egészség

Gödrök, pöttyök a körmön: mit jelentenek igazából?

A körmünkre legtöbbször úgy gondolunk, mint a kezünk ékére, ami pusztán esztétikai funkciót tölt be. Ám ettől még ez nem így van: hasznos kis „kiegészítők”, ha kaparni kell, és emellett baj esetén jelzőrendszerként is működnek.

Például fontos, hogy természetüknél fogva milyen színűek – ezért is érdemes időnként szünetet tartani a lakkozásban. A sárga köröm például lehet a lakk vagy dohányzás miatti elszíneződés, a korral járó természetes állapot, de gombás fertőzés jele is. Ha a gombás fertőzést nem kezeljük időben és elég ideig, a köröm morzsolódni kezd, és akár zöldes színt is kaphat. Ha körmeink fehérek egy rózsaszín csíkkal „díszítve”, akkor pangásos szívelégtelenségre vagy veseelégtelenségre, cukorbetegségre vagy májproblémákra gyanakodhatunk. Gyakran azonban ez a színváltozat is a kor számlájára írható. Ha a körmeink nagyon halvány színűek, lehet, hogy valamilyen fontos tápanyag – például vas – hiányzik szervezetünkből, vagy valami megakadályozza, hogy az élénk színű vér oda áramoljon. A sötétvörös körmök szívproblémára utalhatnak vagy a lupus nevű autoimmun betegségre. Ha körmeink kékes, lilás árnyalatúak, akkor vagy fázunk, vagy a vérünkben nincs elég oxigén. Ezt tüdő- és szívproblémák is okozhatják. A barna szín már pajzsmirigygondokra utalhat, míg a zöldes árnyalat gyógyszermellékhatásként – például malária elleni szer szedésénél – léphet fel. Akármilyen is a körmünk, ha megijedtünk, vagy csak nem értjük, mitől alakult ilyenné, kérdezzük meg róla az orvosunkat!

Fotó: iStock.com/AppleZoomZoom

Fotó: iStock.com/AppleZoomZoom

A köröm textúrájának üzenete

A törékeny, osztott köröm általában pajzsmirigy-alulműködésre utalhat, vagy arra, hogy túlzásba visszük a körömlakklemosó használatát. Ha száraz és töredező körmeink vannak, az vitaminhiány jele is lehet: szedjünk olyan étrendkiegészítőt, amiben van biotin, A- és C-vitamin. A hosszirányú barázdák a korral járnak, olyanok, mint a ráncok az arcon, de fiatalabb korban magnézium- vagy B12-vitamin hiányára figyelmeztetnek. A keresztirányba futó redők a fehér foltokkal egyetemben a körmöt ért ütés maradványai. Ám a gödröcskéket már mutassuk meg orvosnak, mert ekcéma, pikkelysömör jelei lehetnek, vagy rosszabb esetben az ízületeket érintő gyulladás előjelei.

A köröm alakja is árulkodó lehet

Ha körmünk egy kiskanálra emlékeztet, az hemokromatózis jele lehet, ez azt jelenti, hogy túl sok a vas a szervezetünkben. Más esetekben ugyanez az elváltozás éppen túl kevés vasat jelez, esetleg problémánk van a keringésünkkel vagy a szívünkkel. Ha ujjaink vége megnagyobbodik, kiboltosul, és körmeink lefelé hajlanak, az alacsony véroxigénszint tünete lehet, de vese- és májproblémákkal és a HIV-vírussal is összefüggésbe hozható. Ha körmeink nagyon kiállnak a körömágyból, akkor a pajzsmirigyünkre gyanakodjunk. Ha a körmeinket túl lazának érezzük a helyükön, az gombás fertőzés, pikkelysömör, elégtelen vérkeringés figyelmeztető jeleként is értelmezhető.

Fotó: iStock.com/yuriyzhuravov

Fotó: iStock.com/yuriyzhuravov

További körömelváltozások

A sötét, függőleges csíkok subungualis melanoma esetén is előfordulhatnak, ez egy veszélyes bőrrák, amit minél előbb meg kell mutatnunk bőrgyógyásznak, még akkor is, ha nem fáj semmink, még a körmünk megnyomása sem. Sokan úgy vélik, hogy a fehér csíkok kalciumhiányt jeleznek, de ez nem igaz, inkább a fehérje hiányozhat a szervezetünkből. A vörös, puffadt bőr a körmök körül gyulladásra utal, általában bakteriális parónia okozza, amit orvosunk könnyen kikezel. Rossz esetben a vörös bőr kötőszöveti gondokra vagy lupus nevű autoimmun betegségre utal.

Mit tehetünk a szebb körmökért?

A rendszeres ápolás nagyon fontos, ha szép körmöket szeretnénk. Az fent felsorolt elváltozásokat vizsgáltassuk ki, és ha nem találtak semmiféle problémát, próbáljuk ki ezt a körömápoló keveréket: keverjünk össze egy kevés jojobaolajat, E-vitamint (kapszulákból olaj formájában ki tudjuk szedni) avokádóolajat, szőlőmagolajat és édesmandulaolajat, majd ezt masszírozzuk rendszeresen a körmeinkbe és a körülötte lévő bőrbe. Ez a hidratáló, erősítő olajkeverék látványos eredményt hozhat.