Egészség

Ezért érdemes sok spárgát fogyasztanunk

A spárgát rengeteg ételhez tudjuk felhasználni, diétás időszakban pedig kifejezetten hasznos lehet. Különböző jótékony hatásairól viszont talán nem tudunk olyan sokat, mi most ezeket vettük górcső alá.

Ásványi anyagok

A spárgában rengeteg ásványi anyag és nyomelem található, ilyen például a magnézium, a cink és a vas. Nagy mennyiségben található benne ezen kívül A-provitamin és B-vitamin. Az előbbi védi a nyálkahártyát és a sejteket, ezen kívül a látásra is pozitív hatással van. Az utóbbiak közül a B1-vitamin fontos az idegrendszer működésében, a B2-vitamin pedig az anyagcserében és a sejtek energiaellátásában hasznos.

Fotó: iStock.com/ehaurylik

Fotó: iStock.com/ehaurylik

Vese

A spárga kitűnő vízhajtó, így alkalmazható húgyúti fertőzések és felfázán esetén is, ráadásul tisztítja a vesét és a vesekövek feloldásában is hasznos. Ezen kívül tisztítja a vért, ezáltal pedig egészségesebb és szebb bőrre tehetünk szert.

Pattanás

Bizony, ez a csodálatos zöldség még a szépségünkre is jó hatással lehet. Fantasztikus ellenszere lehet a pattanásoknak, de még az ekcémára is pozitív hatása van, hiszen a nyersen fogyasztott spárga vagy spárgalé képes lúgosítani a vért, így megszüntetheti ezeket a problémákat. Ezen kívül még a körmöt és a hajat is erősíti.

Szív

A spárgában folsav található, amely szó szerint bástyaként védi a szív- és érrendszerünket. Rendszeres fogyasztása így csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Szakértők azt mondják, hogy naponta 400 mg folsav bevitele akár évente 10 százalékkal is csökkentheti a szívinfarktus kialakulásának a kockázatát. Mindamellett a folsav az egyik leggyakoribb vitaminhiány, amely okozhat rossz közérzetet, fáradékonyságot és még a koncentrációképesség hiányáért is felelős lehet.