Egészség

Ennyi mindenre használhatjuk a propoliszt

A méz maga gyulladáscsökkentő, gyógyhatású finomság, ami segít hamarabb felépülni a megfázásból, torokfájásból. Ám a méhek csodái itt nem állnak meg…

A propolisz másik neve méhszurok, ez is utal állagára: ragacsos, gyantás, nem folyik úgy, ahogy a méz. Szerepe is más, a propolisz védi a méheket a kórokozóktól, betolakodóktól. Ugyanazért, amiért a kaptárt védi, óvja a mi szervezetünket is a gombáktól, baktériumoktól. További érdekessége, hogy a méhek nem virágporból készítik, hanem a fák rügyeiről, fiatal ágairól gyűjtik hozzá az alapanyagot a melegebb órákban.

Fotó: Unsplash/ Sonja Langford

Fotó: unsplash/ Sonja Langford

Tömeg a méhek és az emberek között

A méhek a kaptáron belül éppúgy tömegesen élnek, ahogy mi a városainkban. Ahol pedig zsúfoltság van, ott járványok is könnyebben törnek ki. Ezt megakadályozandó a méhek propoliszt használnak a vírusok, baktériumok, gombák elszaporodásának meggátlására, így penészedés sem fordulhat elő. Ugyanígy felhasználhatjuk mi emberek is: a rendszeres propoliszfogyasztás segít elkerülni a megbetegedéseket még akkor is, ha sokat vagyunk tömegben. A szer gombaellenes hatása az emberi szervezetben is érvényesül külsőleg és belsőleg használva egyaránt.

Miből van?

A propolisz nemcsak egy egyszerű, barnás, jellegzetes illatú anyag: több, mint kétszáz összetevője van! Vannak benne illóolajok, viaszok, virágpor, de ami minket jobban érdekel: nyomelemek, vitaminok, antibakteriális hatású anyagok, flavonoidok. A rendszeres méhszurokfogyasztással B-, C- és E-vitamint viszünk be, meg egy sor ásványi anyagot is. A hazai piacokon a leggyakrabban alkoholos tinktúra formájában juthatunk hozzá. Ezt vagy mézbe, vagy innivalóba keverve érdemes fogyasztani. Emellett kaphatunk propoliszos torokgyulladás elleni szopogató tablettát, kapszulát, rágót, krémet is, így külsőleg sebek gyógyítására, fertőzések kezelésére alkalmazhatjuk. Kényelmes módja a herpesz kezelésének, szájüregi gyulladásoknak is. Egyedül akkor nem ajánlott, ha allergiásak vagyunk a virágporra vagy a mézre – érdemes kis adaggal először próbát tenni.