Egészség

Ezek lehetnek a vegán étrend előnyei

Sokan tartanak attól, hogy vegán étrendre váltsanak, mert úgy gondolják, hogy ezzel a táplálkozással nem juttatnak elegendő tápanyagot a szervezetükbe. Ez azonban nem így van, hiszen a növényi alapú étrend közben is be tudjuk vinni a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, rostokat és fehérjéket a szervezetünkbe. Tény, hogy tudatosabban, megfontoltabban kell vásárolnunk és étkeznünk.

Telített zsírsav

A tejtermékekben és a húsokban igen nagy mennyiségben vannak jelen telített zsírsavak. Ha ezeket csökkentett üzemmódban juttatjuk be a szervezetünkbe, azzal nem feltétlenül ártunk az egészségünknek, a szív- és érrendszerünk még meg is hálálhatja.

Magnézium

A magnézium a kalcium felszívódását segítő vitamin, amelynek jelentőségét gyakran alácsbecsülik a táplálkozástudományban. A magvak és a sötét leveles zöldségek kiválóan szolgálnak a magnéziumforrás tekintetében.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/ CCO License

Antioxidánsok

A növényekben található antioxidánsok védelmet nyújthatnak a sejtek károsodása ellen, ezenkívül több tanulmány bizonyítja, hogy rákos megbetegedés esetén meg tudják előzni a betegség kialakulását.

Ízületi gyulladás

Bizonyos élelmiszerek kiiktatása a szervezetünkből már igen régóta pozitívnak számít, hiszen összefüggéseket találtak a szakemberek az egyes ételek és egészségügyi problémák között. Ilyen többek között az ízületi gyulladás is, ami csökkenthető vagy megelőzhető, ha étrendet váltunk.  Például a gluténmentes és vegán diéta igen hasznos lehet azok számára, akik krónikus sokízületi gyulladásban szenvednek.

Fogyás

Állítólag azok, akik áttérnek  a vegán diétára, vékonyabbak lesznek. Ha valaki követi a vegán diéta szabályait, akkor valószínűleg velejárója lehet ennek. A tudatosabb tálplákozás tehát nemcsak az egészségünknek, de az alkatunknak is jót tehet. Fontos azonban megjegyezni, hogy bármilyen életmódbeli, étrendbeli változást szeretnénk beiktatni az életünkbe, kérjük ki egy orvos, egy szakember véleményét, mert könnyen előfordulhat, hogy számunkra nem megfelelő a vegán diéta – esetleg más egészséges étrendet állítanak össze személyre szabottan, az egészségi állapotunknak megfelelően.