Egészség

Csak óvatosan a hajfestékkel

Nagyon nem mindegy, milyen termékkel festjük be a hajunkat vagy színezzük a szemöldökünket. A legjobban akkor járunk, ha profira bízzuk a választást, és soha ne hagyjuk ki az allergiatesztet.

Nem véletlenül írják rá a hajfestékek dobozára, hogy mindenképpen végezzünk 24 órával a festés előtt bőrpróbát. Még akkor is jelentkezhet allergiás reakció az adott termékre, ha korábban már használtuk. Így járt a 18 éves brit Riley O’Brien is, aki egy márkás hajfestéket emelt le a polcról, és előzetes teszt nélkül használta otthon. Négy éve ezzel festi a haját, soha nem volt eddig probléma, de a hangsúly az eddigen van. Miután felkente a keveréket, az előírások szerint használta és leöblítette, megszárította a haját, majd elment bulizni. A tünetek másnap jelentkeztek, amikor a homloka a kétszeresére dagadt, ami később az arcára is átterjedt, a szemét is alig tudta kinyitni, miközben fejbőre égett, viszketett és besebesedett. Hiába mosott gyorsan hajat, semmi sem enyhített a kínjain.

Fotó: iStock.com/anyaberkut

Fotó: iStock.com/anyaberkut

Fontos a próba

Riley-t, aki már alig látott a dagadt a szemhéjaitól, és az egész feje vörös volt, édesanyja vitte be a kórházba. Az orvosi vizsgálat is azt mutatta, hogy a hajfestékre adott allergiás reakció okozza a lány tüneteit, olyannyira, hogy égések keletkeztek a bőrén. A kapott szteroidoktól két nap után lelohadt a duzzanat az arcán, de egy hét kellett, mire igazán rendbejött. Ez idő alatt volt alkalma elgondolkodni a vegyszereken, és elhatározta, hogy soha többé nem festi be a haját. Azt is hangsúlyozta, hogy fontos a 24 órával a festés előtt végzett bőrteszt, mi pedig már arra hívnánk fel a figyelmet, hogy a szemöldököt vagy bármi mást a hajunkon kívül csak speciális festékkel érdemes kezelni, soha ne kenjük a hajfestéket az arcunkra.