Egészség

Akár fél évig is regenerálódhat a bélflóránk az antibiotikum után

Az antibiotikumok kifejezetten hasznosak, hiszen segítenek meggyógyulni olyan bakteriális fertőzésekből, amelyek akár halállal is járhatnak. Ám a gyógyulásért a bélflóránkkal fizetünk.

Az emberi test rendkívül összetett rendszer, ahol minden mindennel összefügg, még akkor is, ha az nem látszik. Egyfajta egyensúlyi állapotban létezik, ám ha ez megborul, akkor nem csupán egy területre hat ki. Testünkben a legnagyobb békességben él sok százmilliárd mikróba, köztük nagyon hasznos baktériumok, amelyek beleink, így immunrendszerünk egészségéért felelnek – de külön flórája van a bőrünknek, a szánknak, a hüvelyünknek is. Az antibiotikumos kezelés hatására nagyon sok baktérium pusztul el, azok is, amelyek fenntartották a belső egyensúlyt. Ennyi mostanra már átszivárgott a köztudatba, ahogy az is, hogy probiotikumok szedésével ezt meg lehet előzni, illetve vissza lehet állítani. Csak azt nem tudtuk eddig, hogy ez mégis mennyi ideig tart.

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Sok hónapnyi regenerálódás

Egy friss tanulmány szerint akár fél évbe is beletelhet, mire a bélflóránk talpra áll egy széles spektrumú antibiotikumos kezelés után. A kutatók tizenkét egészséges férfit vizsgáltak, ekkor derült ki a féléves regenerálódási idő, ahogy az is, hogy egyes mikrobák teljesen eltűntek a gyógyszer hatására, és nem is tértek vissza. Sajnos a helyükre olyan baktériumok költöztek, amelyek többet ártanak, mint használnak. Persze egy 12 fős kísérletből még nem vonhatunk le a fél emberiségre vonatkozó következtetéseket, ám mégis érdekes, hogy milyen lassan regenerálódunk, és az is, hogy ezek szerint mikrobák pusztulnak ki, vagy bárnak arra, hogy helyhez jussanak és kifejlődjenek.

Mit veszítünk?

Az antibiotikum szedése tényleg csak indokolt esetben szükséges, és ezt mindig orvos dönti el. Mint láthatjuk, nem veszélytelen vállalkozás, hiszen utána a sérült flóra miatt hüvelyi fertőzés, gombás fertőzés és bakteriális fertőzés is felléphet. Bizonyos mikrobák nem térnek vissza az antibiotikumos kezelést követően, a bélflórát felépítő baktériumfajok száma is lecsökken. A tanulmány szerzői most azt kutatják, hogyan alakul az idősek és a gyermekek bélflórája ilyen esetekben – a csemeték életük első öt-tíz évében nagyon sokszor szedhetnek antibiotikumot a közösségben elkapott fertőzések miatt.