Egészség

Így maradjunk fittek és csinosak 40 felett is

A kilók elleni küzdelemben azt érezhetjük, hogy az évek múlása csak még inkább ellenünk dolgozik. Azok a diéták, amelyek huszonévesen könnyedén szuper eredményeket hoztak, idővel mintha hatásukat veszítenék. De mi tehetünk a negyedik X után ahhoz, hogy csinosak és valóban fittek legyünk?

Az idő múlik, azzal pedig együtt járnak bizonyos dolgok; az anyagcsere romlik, a belsőnkben zajló folyamatok pedig megjelenhetnek a külsőnkön is. Ha az étkezési szokásaink kiegyensúlyozatlanok, akkor ne csodálkozzunk, ha felszaladnak ránk a plusz kilók, és ha egy idő után nagyobb méretűre kell cserélni a nadrágjainkat. A megoldás azonban nem az, ha őrült fogyókúrákba kezdünk, amikor is megvonjuk magunktól a szükséges tápanyagokat és vitaminokat.

Fotó: iStock.com/Szepy

Fotó: iStock.com/Szepy

Az anyagcserénkkel történő folyamat bár természetes, mégsem megállíthatatlan folyamat. Ha a plusz kilókkal akarjuk felvenni a harcot, akkor semmiképpen sem rövidtávon kell gondolkoznunk. Az életmódváltás ilyen helyzetben elengedhetetlen, hiszen a villámdiéták soha nem válnak be. Ahogy huszonévesen, úgy 40 éves kor felett sem lesznek hatásosak. A legjobb fegyver a zsírpárnák legyőzésére a rendszeres mozgás és a megfelelő étkezés.

Egy bizonyos kor felett mondhatni elengedhetetlen a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott étrend. Testünkön sokkal jobban meglátszódik, ha káros szenvedélyeknek hódolunk, így az alkoholos italokkal is óvatosan és mértékkel kell bánnunk, a dohányzást pedig egyenesen felejtsük el. Naponta már fél óra mozgás is elég ahhoz, hogy 40 év fölött is maximálisan fittek és csinosak legyünk, de természetesen csak akkor, ha az étkezésre is figyelünk. Fogyasszunk minél több fehérjét, csökkentsük a szénhidrátok mennyiségét, és együnk minél több ásványi anyagot és vitamint.