Egészség

Egészségesnek hisszük, mégis káros hatása lehet a gyerekek fogaira

A gyümölcsök jelentősége felbecsülhetetlen, és kiemelten fontos, hogy a gyerekek elegendő vitaminhoz jussanak. Ám egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mennyiséget és hogyan fogyasztanak el a gyümölcsökből és az abból készült levekből, hiszen a fogaikra káros hatással is lehetnek.

A Royal College of Surgeons fogorvosi karának dékánja, dr. Kathy Harley meglepő kijelentést tett azzal kapcsolatban, hogy már az öt éven aluli csemeték felénél is fellelhetők a fogzománc károsodásának jelei, és mindezért nem az édességek hibáztathatók, hanem sok esetben a túlzott gyümölcsfogyasztás áll a jelenség hátterében.

Fotó: iStock.com/Boarding1Now

Fotó: iStock.com/Boarding1Now

Harley tanácsa emiatt az, hogy gyermekünknek hetente elég, ha csak egyszer adunk gyümölcslevet, és azután fontos, hogy igyon egy kis vizet is, hogy a cukor minél kevesebb ideig érintkezhessen a gyerekek fogaival. Éppen ezért a szomjúság oltására leginkább a vizet ajánlják a fogorvosok, így ezt helyezzük előtérbe a cukros és savas gyümölcslevekkel szemben. Ezek a levek ráadásul nem váltják ki a gyümölcsöket, hiszen a facsarás során elveszítik rosttartalmuk nagy részét, így pedig már nem tekinthetők teljes értékűnek.

Ezen kívül egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt adunk gyermekünknek és milyen gyakorisággal. Bár az alma rendkívül egészséges, mégis magas a cukor- és savtartalma, ennek köszönhetően pedig legalább olyan káros lehet a fogzománcra, mint a szénsavas üdítőitalok. Semmiképpen nem az a konklúzió, hogy a gyerekeknek nem szabad gyümölcslevet és almát adni, hiszen ezek fogyasztása hozzájárul a kicsik fejlődéséhez és egészségük megőrzéséhez. Ám mindenben próbáljunk mértéket tartani, így se a gyümölcsleveket, se az almát nem kell túlzásba vinni, ha pedig ezeket fogyasztják a gyerekek, utána mindenféleképpen igyanak vizet.