Egészség

Kékbe borult a világ: ma van a gyerekjogok világnapja

A mai napon tartják világszerte a Gyerekjogok Világnapját. 1989. november 20-án írták alá az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely szerint a világon minden gyereknek joga van a biztonsághoz, a tiszta ivóvízhez, az élelmiszerhez, az orvosi ellátáshoz, a boldog gyerekkorhoz.

Magyarország idén második alkalommal csatlakozik a világméretű kampányhoz. A Gyerekhang című kezdeményezés során különleges programokkal építik a kapcsolatot a gyerekek és a felnőttek világa között. Több helyen – közintézményekben, vállalatoknál, a sportban, a médiában, a kulturális életben – is gyerekek lehettek ma a főnökök, kipróbálhatták, milyen irányítani, felnőtt szerepet játszani. Ilyenkor különleges szerepben jelen lévő gyerekekkel találkozunk a tűzoltóknál, a mentőknél, az állatkertekben, a tömegközlekedésben, színházakban, de önkormányzatoknál, a Parlamentben és a budapesti városházán, sőt, a repülőtéren is.

 Figyeljünk rájuk jobban

A mai nap üzenete az, hogy figyeljünk a gyerekekre, halljuk meg a hangukat, építsünk nekik szebb jövőt, hogy legyünk tudatában a jogaiknak, és tartsuk is azokat tiszteletben. Például ne döntsünk a fejük felett anélkül, hogy alaposan informáltuk volna őket, ne hagyjuk figyelmen kívül a véleményüket, a kérdéseiket. A gyerekjogok szomorúbb oldalához tartozik, hogy sok csemete a mai napig nem jut rendes életkörülményekhez, tiszta ivóvízhez, ételhez, megfelelő orvosi ellátáshoz, védőoltásokhoz, nem érzik magukat biztonságban, nem gondoskodnak róluk megfelelően. Ha képesek lennénk segíteni ezeken a súlyos problémákon, nem halna meg öt másodpercenként egy gyerek a világon.

Kék világ

A mai nap színe a kék, ilyen színűvé varázsolták a Lánchíd és a MÜPA területét is, de sokan öltöznek kék színbe, hogy megmutassák, csatlakoztak a kampányhoz. A sztárok egy napra még a nevüket is megváltoztatták: Millie Bobby Blue, Blua Lipa, Orlando Bluem is köztük volt. Mi a 136 66-os adományvonal felhívásával vagy SMS küldésével 500 forinttal segíthetjük a gyerekjogok érvényesülését.