Egészség

Így javíthatunk a csontjaink egészségén 50 éves kor felett

Az egészségünknek sajnos sokféleképpen tudunk ártani, gyakran észre sem vesszük, fiatalon bele sem gondolunk, hogy idősebb korban esetleg bajunk lehet a felelőtlen életvitelünkből. 50 éves kor felett fokozottan fennállhat a csontritkulás veszélye – érdemes odafigyelnünk, hogy meggátoljuk a csontsűrűségünk ritkulását. Íme néhány jó tanács: így javíthatunk a csontjaink egészségén 50 éves kor felett a szakemberek szerint.

Vizsgáltassuk ki magunkat

Első lépésként fontos megtudnunk, hogy milyen állapotban van az egészségünk, jelen esetben a csontozatunk. Kérjünk beutalót, keressünk fel egy szakembert, aki a megfelelő vizsgálatokkal elvégezhet rajtunk egy állapotfelmérést a csontsűrűségünkre vonatkozóan.

Fokozzuk a kalciumbevitelt

Az erős és egészséges csontok egyik fontos alapja a megfelelő kalciumbevitel. A nők esetében erre különösen oda kell figyelni, ugyanis a menopauza idején a csontsűrűségük akár 20 százalékát is elveszthetik az ösztrogéncsökkenés miatt. Természetesen erről is kérdezzük meg a szakember véleményét, illetve kérjünk tőle tanácsot a kalciumpótlásra.

Fotó: iStock.com/CentralITAlliance

Fotó: iStock.com/CentralITAlliance

D-vitamin-pótlás

A csontjaink állapotának megfelelően gondoskodnunk kell 50 éves kor felett a D-vitamin-pótlásról is, hiszen ennek hiánya is gondot okozhat többek között a csontjaink egészsége szempontjából. Mivel a D-vitamint nem szabad „csak úgy”, találomra szedni, kérjük ki egy szakember véleményét arról, hogy hogyan és mennyit vigyünk a szervezetünkbe.

Együnk zöldségeket

A D-vitamin és a tejfogyasztás nem az egyetlen módja, hogy megerősítsük a csontjainkat. Emellett nagy szükségünk van a zöldségekben található tápanyagokra, mint például a magnézium, a kálium, a C-vitamin, a K-vitamin és számos B-vitamin. Együnk naponta ötször zöldséget és gyümölcsöt, változatosan – ezzel nemcsak a csontjainknak, de általában az egészségünknek is jót teszünk.

Dohányzás és alkohol

Ha még nem tettük meg, 40 éves kor felett mindenképpen szokjunk le a dohányzásról. Egy felmérés szerint ugyanis a 40 feletti nők esetében a csontritkulás és a csonttörés egyik vezető oka a dohányzás okozta csontgyengülés. A másik veszélyt pedig az alkoholfogyasztás jelenti – olykor egy pohár bor még nem árt, de a rendszeres és mértéktelen ivás a csontjaink számára is egészségtelen.