Egészség

Mennyire hatásos a görgős arcmasszázs? A tudomány elárulja

Nagy népszerűségnek örvendenek, szépségszakemberek ajánlják a görgős arcmasszírozókat, de vajon mit mond róluk a tudomány? Egy japán kutatás megpróbált a végére járni a kérdésnek.

Természetes, hogy a legtöbben mindent szeretnénk megtenni azért, hogy sokáig szépek és fiatalok maradjunk. Ennek egyik fontos eleme az arcápolás, azon belül pedig a különféle arcápoló és arcmasszírozó eszközök adhatnak reményt arra, hogy megállíthatjuk az időt. De vajon milyen eredményt várhatunk például az arcrollertől?

Naoyuki Hayashi a Tokiói Műszaki Intézet, a Tokiói Egészségügyi Egyetem, valamint az MTG Kutatási és Fejlesztési Központjának munkatársaival rövid és hosszú távú kísérleteket végzett önkéntes férfi és női résztvevőkkel, akiken a masszázsgörgő arcbőrre és véráramlásra gyakorolt hatásait vizsgálták.

Fotó: iStock.com/Deagreez

Fotó: iStock.com/Deagreez

A hatás rövid távon

A rövid távú kísérletben öt percig masszírozták a résztvevők arcát, és azt találták, hogy már egy ilyen rövid kezelés is jelentősen serkentheti a vérkeringést, akár 25%-kal is. A kutatók meglepődtek azon, hogy a hatás hosszabb ideig tartott, mint amire számítottak, több mint tíz percig érezhető volt.

Hosszú távon

A hosszú távú kísérlet során a kutatók öt héten keresztül vizsgálták a naponta végzett masszázs hatását. Vizsgálták az arcon található erek reaktivitását, és azt is, hogy milyen hatásai vannak annak, hogy 40 °C-osra fűtik az eszközt. A hosszú távú vizsgálatból is az derül ki, hogy az arcmasszázs hatására javult a vérkeringés, illetve az úgynevezett vaszkuláris dilatáció, mert a masszírozott területen lévő sejtek több értágító hatású nitrogén-oxidot termeltek. Úgy tűnik tehát, az arcmasszázs, ha csodákat nem is tesz, segíthet az erek egészségének a megőrzésében, ami hozzájárul az anyagcsere ritmusának fenntartásához, a méreganyagok kiürüléséhez, így a fiatalság megőrzéséhez.