Egészség

Szakértő: 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság az elmúlt három évben

Minden év november 17-én tartják a koraszülöttek világnapját, hogy világszerte felhívják a figyelmet a koraszülésre, a koraszülött csecsemők és családjaik nehézségeire.

Évente körülbelül 15 millió csecsemő jön világra túl korán, vagyis minden 10 babából egy koraszülött. Ezekben az esetekben mindig azonnali beavatkozásra van szükség. A túlélő koraszülöttek esetében maradandó károsodások is felléphetnek, melyek további terheket rónak a családokra és az egészségügyi rendszerekre, ezért nagyon fontos a koraszülöttek megfelelő ellátása és a koraszülések megelőzése.

A világnapot az európai szülők szövetsége hirdette meg 2008-ban, először 2011-ben tartották meg hivatalosan. A koraszülöttek világnapja alkalmából Kocsis István, a budapesti Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense beszélt szombat reggel az M1 aktuális csatornán a koraszülésről és a koraszülöttekről. Elmondta, hogy mintegy 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon az elmúlt három évben, ami annak köszönhető, hogy a koraszülöttek túlélési esélyei jelentősen javultak.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Koraszülöttnek az a csecsemő számít, aki a 37. hét előtt jön világra; az életképesség határa a 23-24. héten van. Azokat a babákat, akik az utóbbi kategóriába esnek – ők körülbelül 500 grammal születnek – 50 százalék eséllyel mentik meg szövődmény nélkül – tette hozzá a szakember.

Magyarországon nagyjából 9 százalék körül van a koraszülés aránya, s a cél, hogy ezt a nyugat-európai szintre szorítsák vissza. Ausztriában 1-2 százalékkal jobb ez a mutató – mondta. Elhangzott az is, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán 6-7 ezer csecsemő jön világra egy évben, vagyis itt születnek a legtöbben Magyarországon.