Egészség

Ettől függ, hogy a kávét vagy a teát szeretjük jobban

Egy új kutatás azt vizsgálta, vajon hogyan érzékelik az emberek a keserű ízt. Ez dönti el ugyanis, hogy mennyi kávét isznak naponta.

A Scientific Reports folyóiratban közzétett tanulmányban a kutatók több mint 400 000, 37 és 73 év közötti brit felnőtt genetikai adatait elemezték. Azt állapították meg, hogy a génjeinktől függ, mennyire érezzük keserűnek a koffeint.

A keserűíz-receptorok a felelősek

Az egyik típusú receptorral rendelkező személyek inkább a kávét részesítik előnyben, olyannyira, hogy akár napi több mint négy csészével is megisznak a nedűből, míg egy másik típusú receptorral rendelkezők sokkal szívesebben kortyolnak teát.

Fotó: iStock.com/m-imagephotography

Fotó: iStock.com/m-imagephotography

Keserűfüggőség

„Azt gondolnánk, akik érzékenyebbek a keserű ízre, vagyis jobban érzik azt, kevesebb kávét isznak. A tanulmány eredményei azonban pont ennek az ellenkezőjét bizonyítják, vagyis azt, hogy minél inkább érzi valaki a keserű ízt, annál hajlamosabb a kávéivásra – nyilatkozta Marilyn Cornelis, a Northwestern University Feinberg Orvostudományi Karának professzora. – A vizsgálat eredményei szerint a kávéfogyasztók a koffein által kiváltott pozitív megerősítés (azaz stimuláció) miatt kívánnak több kávét.” Ugyanakkor az is hozzá tud szokni a keserű ízhez, aki genetikailag nem erre lenne predesztinálva.

Egészségügyi hatások

Bármelyik koffeinforrást részesítsük is előnyben, biztosak lehetünk benne, hogy részesülünk a pozitív egészségügyi hatásokból is. Míg a kávé a benne található antioxidánsoknak és polifenoloknak köszönhetően csökkenti a szívbetegség, a cukorbetegség, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kockázatát, az alacsonyabb koffeintartalmú tea szintén az antioxidánsok gazdag forrása, és szintén rendelkezik szívvédő tulajdonságokkal.