Egészség

Ne vicceljünk a dehidratációval

Naivan hihetjük azt, hogy csak akkor van veszélye a dehidratáltságnak, és alapjáraton csak akkor vagyunk ezzel kapcsolatban veszélyben, ha sportolunk. Pedig bizonyítottan a munkában is teljesítménycsökkenést eredményezhet a dehidratáció.

Szervezetünk nem csak izzadással és vizeletürítéssel veszít folyadékot, hiszen ha csak a kilégzést vesszük figyelembe, már az is napi 5–10% folyadékvesztéssel jár. Természetesen ha fizikai aktivitás történik, akkor a fokozódó izzadás több vízvesztést is jelent. Ha pedig felborul a vízháztartásunk, átrendeződhet a véreloszás, ráadásul megváltozik a vérkeringés is. Ennek következményében csökkenni fog a vérnyomásunk, növekedni fog a pulzusunk, romlani fog az izomzatunk és a bőrünk keringése, amelyek nemcsak a teljesítményt rontják, de terhelik a szívet és a tüdőt is. Már 5% folyadékvesztésnél is romlik a közérzet, a koncentráció és a reakcióidő, ez pedig egyértelműen teljesítményromláshoz vezet, legyen szó sportról vagy akár munkáról. Ha a kiszáradás tünetei fokozódnak, akkor észlelhetjük, hogy a szánk kiszárad, álmosak leszünk, émelygünk, de felléphet izomgörcs, hallucináció és ájulás is.

Fotó:Freepik/@nensuria

A folyadékot 70–80%-ban elsősorban vízből, gyógyteákból kéne pótolnunk, 20–30%-ban pedig magas víztartalmú ételekből. Ha ülőmunkát végzünk, akkor az átlagos folyadékszükséglet 2-2,5 liter, fizikai munka esetén pedig akár napi 6 literrel is nőhet a folyadékszükséglet, hiszen a munka miatt létrejövő izzadás gyakran meghaladja a folyadékbevitel mértékét. Ha munka közben azt érezzük, hogy a koncentrációnk romlik, tartsunk szünetet, és mindenképpen igyunk meg egy pohár vizet. Az ember hajlamos belemerülni a feladataiba és akár órákig is képesek vagyunk elfelejteni inni, pedig ez roppant egészségtelen. Érdemes az asztalunkra tenni egy poharat, mellé pedig egy üveg ásványvizet, a pohárban pedig mindig legyen víz, így szem előtt lesz, és remélhetőleg sűrűn fogunk inni belőle.