A glikémiás index jelzi, hogy az adott élelmiszer milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintünket. Az alacsony GI-vel rendelkező élelmiszerek értéke 55 vagy annál kevesebb, míg a magasaké 70 vagy annál magasabb értékkel rendelkezik.
Általánosságban elmondható, hogy az alacsony glikémiás indexszel rendelkező ételek jelenthetik a legjobb választást a számunkra, akár cukorbetegséggel éljük az életünket, akár nem. A tápláló, alacsony GI-vel rendelkező élelmiszerek pedig hasznosak és egészségesek a diabéteszesek számára. Íme 10 szuperétel cukorbetegeknek, amit mások is egészséggel fogyaszthatnak.
1. Keményítő nélküli zöldségek
Ezekben a zöldségekben kevesebb szénhidrát van. Ezek közé tartozik példáuk az articsóka, a spárga, a brokkoli és a cékla. Telítettségérzést is okoznak, ráadásul tele vannak vitaminnal, ásványi anyagokkal és rosttal.
2. Nem cukrozott görög joghurt
Egyes vizsgálatok szerint a mindennapos joghurtfogyasztás 14 százalékkal is csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát. Tele van ugyanis egészséges probiotikummal, kalciummal és fehérjével.
Fotó: iStock.com/Kuvona
3. Paradicsom
Akár nyersen, akár főzve fogyasztjuk, a paradicsom tele van likopinnel – ez az anyag pedig csökkentheti a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
4. Áfonya és a többiek
A magas C-vitamin-tartalmán túl a rostokon keresztül az áfonya sok antioxidánst tartalmaz. Ezáltal csökkentheti a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Emellett gyulladásgátló tulajdonsággal is rendelkezik, ahogyan a málna, az eper és a szeder is.
5. Narancs és más citrusok
A narancs és a grépfrút kiváló rostforrás – a maximális hatás érdekében érdemes egy egész gyümölcsöt elfogyasztani, nem elég csak a facsart levét meginni. Egy 2008-as tanulmány szerint a citrusfélék fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség kialakulását a nők esetében, viszont állítólag a gyümölcslé fogyasztásának nincs ilyen pozitív hatása.
6. Tengeri halak
Pontosabban a lazac és azok a halak, amelyek sok ómega-3 zsírsavat tartalmaznak. Ezek ugyancsak csökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A D-vitamin és a szelén hatására egészségesebb, szebb lehet a hajunk, a körmünk és a bőrünk is, és erősödhet a csontunk. A lazac mellett ide tartozik például a hering, a szardínia és a makréla is.
7. Diófélék, lenmag és egyéb magvak
A dió és a lenmag sok magnéziumot, rostot és ómega-3 zsírsavat tartalmaz. A dióban ráadásul megtalálható az úgynevezett alfa-linolénsav nevű esszenciális zsírsav, ami egészségesebbé teheti a szívünket és csökkentheti a koleszterinszintünket. Emellett tele van E-vitaminnal, folsavval, cinkkel és fehérjével is.
Fotó: iStock.com/Diana Taliun
8. Bab
Magas rost- és fehétjetartalma miatt ajánlott a bab fogyasztása, ami jó hír lehet a vega és a vegán étrend követői számára. Olyan tápanyagokat tartalmaz, mint például a magnézium és a kálium.
9. Kelkáposzta és más zöld leveles zöldségek
A kelkáposzta az egyik legegészségesebb zöldség, az ajánlott napi A-vitamin-bevitel maradéktalanul teljesíthető a fogyasztása révén. Tele van káliummal és kordában tarthatja a vérnyomásunkat is.
10. Árpa, lencse és teljes kiőrlésű gabonák
Tele vannak antioxidánsokkal, valamint rostokkal. Segíthetnek a zsírok lebontásában és megőrizni az emésztőrendszer egészségét. Mielőtt azonban bármilyen kenyérfélét is tervezünk enni, ellenőrizzük alaposan, hogy a megfelelő terméket válasszuk.