Egészség

4 dolog, amire fontos odafigyelni a gyomrunk egészsége érdekében

A gyomrunk egészsége fontos, azonban sokszor csak akkor jut eszünkbe ezzel foglalkozni, amikor fájdalmat észlelünk. Pedig megelőző tünetei is lehetnek a gyomorproblémának. Többek között a bélrendszerünk állapota is sokat elmondhat arról, hogy lehet-e valamilyen problémája a gyomrunknak, vagy sem. Íme 4 dolog, amire fontos odafigyelni a gyomrunk egészsége érdekében.

Együnk több rostot

A rost az egyik legfontosabb ahhoz, hogy az emésztőrendszerünk normálisan működjön. Nemcsak a gyomrunknak, de a beleinknek is fontos a megfelelő mennyiségű rosttartalommal bíró étrend – többek között a megfelelő bélmozgás érdekében is.

Fotó: iStock.com/GeorgeRudy

Fotó: iStock.com/GeorgeRudy

Együnk probiotikumot

A probiotikumok olyan baktériumtörzseket tartalmaznak, amelyek segítenek egyensúlyba hozni a szervezetünkben a „jó” és a „rossz” baktériumok egyensúlyát. Érdemes rendszeresen beiktatni az étkezésünkbe olyan ételeket, amelyek tartalmaznak probiotikumokat. Az egyes állati termékek mellett ilyen például a japánban kedvelt miso is.

Fontos a nyugalom

A stressz, az állandó munka és rohanás ugyanúgy érinti a fizikai, mint a mentális egészségünket. Az egyik legjobb példa lehet erre, hogy a gyomorfekély jellemzően könnyebben kialakul azoknál, akik sokat stresszelnek, szoronganak – az ilyenkor fokozottan felszabaduló kortizol nevű stresszhormon gyulladásokat okozhat a szervezetben, ami hátráltathatja a „jó” baktériumok termelődését.

Kerüljük az antibiotikumokat

Az antibiotikumok ugyanis nagymértékben összezavarhatják a bélflóránk egyensúlyát, aminek megint csak az úgynevezett „jó” baktériumok látják kárát. Ha antibiotikumot kell szednünk az orvosunk javaslatára, kérjük ki a véleményét arról, hogy hogyan segítsük a szervezetünkben az egyensúly megtartását – ilyenkor fokozottabban érdemes odafigyelnünk az étrendünkre.