Egészség

A csodaszer gyógynövény: zsálya

Az orvosi zsálya latin neve a „salvere”, vagyis „megőrizni” szóból ered, ami minden bizonnyal arra utal, hogy rengeteg betegséget gyógyít. Néhány helyen ennek megfelelően növényi aszpirinnek is szokták nevezni. Mi utánajártunk, hogy miért.

Orvosi zsálya

Mit kell tudnunk dióhéjban az orvosi zsályáról? Többek között azt, hogy az ajakos virágúak családjába tartozik, népies elnevezése pedig Szent János füve. A bokros félcserje akár 60–100 centiméterre is megnőhet, a fiatal, lágy hajtások virágzáskor pedig 20-30 cm hosszúak, bolyhos szőrűek. Alapvetően Dél-Európában a karsztos vidékeken vadon tömegesen terem, de már az egész világon elterjedt. Kevesen tudják, hogy kiváló „méhlegelő”, így a méhészek szívesen ültetik kaptárak közelébe.

Fotó: unsplash.com/drewtaylor

Fotó: unsplash.com/drewtaylor

 

De milyen betegségekre használható a zsálya?

A 10. században úgy gondolták az arab orvosok, hogy a zsálya segítségével az emberi élet meghosszabbítható, méghozzá a halhatatlanságig. A középkorban a franciák a „minden jó” névvel illették, ráadásul Nagy Károly elrendelte, hogy a királyi gyógynövénykertben termesszenek zsályát is. Az elmúlt századokban az orvosok igen gyakran alkalmazták a zsályát szájápolásra és torokfájásra. Ma már kimutatták, hogy a zsályalevelek rendkívül hasznos gyógynövénynek számítanak, ha pedig ezeket a leveleket leforrázzuk, cseranyagtartalmánál fogva igen hasznos fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladásgátló hatású főzetet kapunk. A zsályatea hatása így vitathatatlan. Elfogyasztása után körülbelül 2-3 óra múlva fejti ki a hatását, kiváló bélhurut ellen, de étvágyjavító és gyomorerősítő hatása is ismert. Ezenkívül megkönnyíti az emésztést, segíti a zsíros ételek emésztését. Főzésnél sem utolsó a hatása, hiszen szárnyasok töltelékénél rendkívül ízletes.