Egészség

A kávé jótékony hatásai, amelyekkel sokan nincsenek tisztában

Nincs olyan földrész, ahol ne ismernék és ne imádnák a kávét. A legtöbb ember a reggelt sem tudja elképzelni anélkül, hogy ne inna egy nagy bögre kávét, hogy aztán beinduljon a nap, és elegendő energiája legyen a teendőkhöz. Azon túl azonban, hogy a kávé képes ébren tartani bennünket, rengeteg jótékony hatással bír, ám ezekről nem sokat szoktunk beszélni. Nézzük át, mik is ezek pontosan!

Szív

Egy kutatás alapján az derült ki, hogy napi 3-4 csésze kávé 19%-kal csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát.

Fotó: iStock.com/brickrena

Fotó: iStock.com/brickrena

Máj

Egy másik kutatás azt állapította meg, hogy ha elfogyasztunk napi egy csésze kávét, akkor az 22%-kal csökkenti a májzsugorodás kockázatát. A cirrózis a máj sejtjeinek károsodása, amelynek következtében a kötőszövet felszaporodik a máj állományában. Következményében rengeteg szövődmény alakul ki, mely tragikus végkimenetellel is zárulhat. A legtöbb esetben a betegséget az idült alkoholizmus okozza. Érdekes módon ha növeljük a kávéadagunkat, azzal még inkább csökkentjük a cirrózis kialakulását. Napi két csésze kávé 43 százalékkal, három csésze kávé 57 százalékkal, négy csésze pedig akár 65 százalékkal csökkentheti a májzsugorosodás kialakulásának esélyét.

Alzheimer-kór és demencia

Sok tanulmány foglalkozik a kávébevitel és az agyi egészség között kapcsolattal, az egyik ilyen kutatás pedig kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztottak kávét, körülbelül 16 százalékkal kisebb lett az esélye annak, hogy kialakuljon az Alzheimer-kór, a demencia és más, valamely szellemi leépüléssel járó agyi megbetegedés.

A kávé tehát nemcsak finom, és nemcsak egy egyszerű reggeli rituálé része, hanem egészségjavító hatása is igen jelentős, melyre érdemes odafigyelnünk!