Egészség

Kényes kérdés, az egyik legvitatottabb gyógymód: a homeopátia

Két csoportra oszthatók az emberek, ha a homeopátiáról van szó: az egyik vélemény szerint segíthet a gyógyulásban és hatékony gyógymódot jelent ez egyes betegek számára, mások szerint azonban nem tudományos módszer, ami nem hatásos a gyógyításban, ezért nem érdemes vele próbálkozni. Kényes kérdés és az egyik legvitatottabb gyógymód, amivel érdemes lehet foglalkozni. Íme néhány hasznos információ a homeopátiáról.

Kutyaharapást szőrével – valami ilyesmit jelenthet a homeopátia. Az alternatív gyógymód egyik alapelve ugyanis az, hogy a „hasonló a hasonlót gyógyítja”, vagyis eszerint az az anyag, amely a betegség egyes tüneteit okozza egészséges emberekben, az képes meggyógyítani a beteg embereket is, a megfelelő hígításban (Wikipédia). A gyógymódot 1796-tól kezdve dolgozta ki Samuel Hahnemann. Ugyanakkor számos tudós és értelmiségi szerint vitatott a gyógymód, szerintük a homeopátia hatását magyarázó alapelvek a fizika és a kémia ismert törvényeivel nem összeegyeztethetők, és soha nem jelent meg egyetlen valódi, számukra elfogadhatónak ítélt bizonyíték sem, ami igazolná a homeopátiás gyógymódok hatékonyságát. Ennek ellenére Magyarországon és Európában is sokan használják a humán- és az állatgyógyászatban.

Fotó: iStock.com/paulynn

Fotó: iStock.com/paulynn

Pro és kontra

A szakemberek azt mondják, hogy a homeopátia placebóhatáson túli hatásosságát tudományos és klinikai vizsgálatok nem támasztják alá. A homeopátiás készítmények gyakran oly mértékig vannak hígítva, hogy az eredeti oldatból csak csekély valószínűséggel kerül akár egyetlen molekula is a végtermékbe, így az ezen szerekkel végzett kezelés farmakológiai hatása valószínűtlen.

A homeopátia alkalmazói azonban állítólag sosem állították, hogy a homeopátiás hatásmechanizmus során molekuláris szinten történne az úgynevezett „homeopátiás hatás” lényege. Állítják viszont, hogy a kontrollcsoportos vizsgálat nem alkalmas a homeopátia megítélésére, mivel szerintük ők sokkal több tünetet vesznek figyelembe (és nemcsak tünetet, hanem egyéb jellemzőket, állapotokat, jellegzetességeket is), mint a hivatalos orvoslás.

A homeopátia hatékonysága tehát tudományosan nem igazolt, azonban időről időre megjelennek olyan közlemények, amelyek homeopatikus hígítású (mód)szerek kimutatható biológiai, biokémiai hatásáról mint érdekes jelenségről számolnak be. (Wikipédia)

A homeopaták (a homeopátia képzett szakemberei) a homeopátiát önmagában vagy kiegészítő eljárásként alkalmazva a szervezet áthangolásával, harmonizálásával próbálják gyógyítani a betegségeket. Ennek a folyamatnak gyakran része a kezelés alatti figyelmes és elfogadó hozzáállás is. A homeopátiás szer feladata az öngyógyító folyamatok beindítása, segítése. A homeopátia holisztikus gyógymód, szándéka szerint nemcsak a betegséget, hanem az egész embert gyógyítja.

Fotó: iStock.com/Pat_Hastings

Fotó: iStock.com/Pat_Hastings

Placebóhatás lehet a közérzetjavulás

Függetlenül a homeopatikus szerek hatásosságától, a betegek a placebóeffektus révén valóban tapasztalhatják a közérzetük javulását. Így javulhatnak olyan tüneteik, amelyeket pszichikusan vagy viselkedés útján a beteg egyén befolyásolni képes, úgymint krónikus fájdalom, kimerültség, szorongás vagy depresszió, bár a használók (hívek?) ennél szélesebb tünetkörről számolnak be.

Az ausztrál National Health and Medical Research Center 1800 homeopátiával kapcsolatos kutatást vizsgált, ezekből mindössze 225 ütötte meg a tudományosság ma elvárt minimális szintjét. A vizsgálatok alapján azt a következtetést vonták le a szakemberek, hogy a homeopatikus szereknek semmilyen egészségi hatásuk nincsen a minden esetben létező placebóhatáson kívül, így gyógyszerként való alkalmazásuk nem felel meg az orvoslással szemben támasztott alapvető elvárásoknak sem. (Wikipédia)

Az, hogy ki mit gondol a homeopátiáról, személyfüggő. Van, akinél bevált, van, aki szkeptikus és eszébe sem jut hinni az ilyesmiben. Éppen ezért mondhatjuk, hogy igencsak kényes kérdés és az egyik legvitatottabb gyógymód.

A témával Homeopátia címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Kautzky Armand, Bóna László és dr. Mátray Árpád, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.