Egészség

Így előzhetjük meg a fájdalmas pikkelysömör fellobbanását

A pikkelysömör, vagy másik nevén pszoriázis kellemetlen kór, ami hol meglapul, hogy fellobban, és fájdalmas, jól látható tüneteket okoz. Szerencsére az életmódunkban történő változások jó hatással lehetnek a betegségre is.

A pikkelysömör genetikai eredetű, a világon 125 millió embert érint, és rögtön az elején hangsúlyoznánk, hogy egy kicsit sem fertőző. Mivel a tünetek látványosak, a bőr pikkelyessé válik, kipirosodik és hámlik, szegény páciensektől mindenki menekül, mert attól félnek, átterjed rájuk is, pedig ennek semmi esélye. A betegség fellobbanásakor foltokban jelenik meg a hámlás, viszketés, sebesedés, a kezeken, a hajas fejbőrön, a térdeknél, a test bármelyik pontján. A tünetek legtöbbször csak a bőrt, a körmöket érintik, de ritkán ízületi gyulladás is társul melléjük. Sajnos a pszoriázis megléte növeli a cukorbetegség, a szívbetegségek kockázatát is, ráadásul könnyen kialakulhat az ízületeket tartósan károsító gyulladás is. A pikkelysömör egyébként életünk bármelyik szakaszában kialakulhat, hormonális változások, például kamaszkor vagy a klimax szintén előhozhatják. Sajnos gyógyítani nem lehet, de a fellobbanásokat meg tudjuk előzni. A betegséghez ugyan elég a genetika, de megfelelő életmódbeli változásokkal nyugvóponton tudjuk tartani.

Fotó: iStock.com/panupong1982

Fotó: iStock.com/panupong1982

Így éljünk, hogy ne legyenek tüneteink

Minél inkább megterhelésnek van kitéve a szervezet, annál rosszabb állapotba kerülhet az alapbetegség miatt. Ha el vagyunk hízva, túl sok alkoholt fogyasztunk, dohányzunk, egészségtelenül táplálkozunk, nem mozgunk eleget, nem vezetjük le a stresszt, akkor a bőrtünetek is erősebbek, figyelemfelkeltőbbek, okot és teret adnak a gyulladásnak.

A megelőzés alapjai

Elsősorban az segít, ha keresünk egy jó bőrgyógyászt, és rendszeresen megmutatjuk neki a bőrünket. Ő személyre szabott kezelést tud javasolni, és meg tudja előzni a tünetek súlyosbodását. Az orvosi kezelés mellett gondoskodjunk szervezetünk megfelelő hidratáltságáról, és D-vitaminban se szenvedjünk hiányt. Fürdéshez, tisztálkodáshoz, hidratáláshoz keressük a bio, mindenmentes, hipoallergén termékeket, hacsak a bőrgyógyász mást nem javasol. Minél kevesebb kemikália irritálja a bőrünket, annál könnyebb dolgunk van. Hordjunk természetes anyagokból készült, nem túl szoros ruhákat, fehérneműt! Fontos, hogy egészséges szokásokat alakítsunk ki, azaz mozogjunk, táplálkozzunk megfelelően, szabaduljunk meg a káros szokásainktól, és tanuljunk meg helyesen megszabadulni a felgyülemlett feszültségtől. A túlzott napozást, szoláriumozást lehetőleg kerüljük!

Fotó: iStock.com/grinvalds

Fotó: iStock.com/grinvalds

Mihez kezdjünk a lelki teherrel?

Könnyű azt javasolni, hogy ne éljünk stresszes életet, mert attól erősödik a gyulladás, ha attól is feszültek vagyunk, ahogy a környezetünk reagál a tüneteinkre. A piros, hámló foltok láthatóak, és sokakban keltenek rossz érzéseket, félelmet, mert nincsenek tisztában az egyszerű orvosi tényekkel. Nem jelent megoldást az, hogy elkerüljük az emberek társaságát, és többet nem strandolunk, nem úszunk, nem sportolunk, nem ismerkedünk. Semmi okunk a szégyenkezésre. Arra ügyeljünk, hogy a ruhánk vagy az ékszereink ne irritálják a sérült bőrt, vagy ne dörzsölje ki semmi, de egyébiránt folytassuk a régi életünket. Csak hazánkban 150 000 ember él pikkelysömörrel, nem vagyunk egyedül, és a felvilágosító kampányoknak hála egyre többen tudják meg, hogy miről van szó, és hogy nem lehet elkapni, felesleges óvintézkedéseket tenni. Gyerekek esetében fontos, hogy beszéljünk az óvó nénivel, osztályfőnökkel, aki ha kell, az egész osztálynak elmondja, hogy a betegség nem fertőző, és nincs ok a félelemre, gúnyolódásra sem. Még Kim Kardashian vagy a híres modell, Cara Delevingne is pikkelysömörrel küzd, pedig ők aztán ápoltak, szépek és divatosak. Nincs hát semmi ok arra, hogy rosszul érezzük magunkat a saját állapotunk miatt. Ha mégsem boldogulunk vele, pszichológustól kérhetünk segítséget.