Egészség

Együnk lefekvés előtt, hogy felpörgessük az anyagcserénket

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint természetes módon gyorsítja az anyagcserénket, hogy ha lefekvés előtt eszünk egy kis túrót. Talán már sokszor hallottuk, milyen alapvető fontosságúak a fehérjék, ha fogyni szeretnénk. A kutatók ezúttal arra voltak kíváncsiak, pontosan milyen hatással is van az anyagcserénkre a fehérjefogyasztás, egészen pontosan akkor, ha lefekvés előtt fogyasztjuk.

unsplash.com/Ola Mishchenko

Fotó: unsplash.com/Ola Mishchenko

Ha ránk tör éjszaka az éhség

A kutatók, Michael Ormsbee, a Florida Állami Egyetem táplálkozás-, étkezés- és sporttudományi professzora, valamint Samantha Leyh, a légierő kutató dietetikusa arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatást gyakorol a túró az anyagcserére és az izomgyógyulásra. A felmérésben a 20-as éveikben járó nők vettek részt, akiknek egy része túrót és kazeint tartalmazó fehérjét, másik része pedig placebót evett 30–60 perccel lefekvés előtt.

Fehérjét akár lefekvés előtt is

A résztvevők nyugalmi állapotbeli energiaráfordítását (REE) mérték lefekvés előtt, séta közben, és azt is dokumentálták, mennyire érezték éhesnek magukat. Az eredmények alapján Ormsbee és Leyh azt találták, hogy pozitív hatása van az egészségünkre, az anyagcserénkre és az izmaink minőségére is, hogy ha fél órával lefekvés előtt körülbelül 30 gramm fehérjét fogyasztunk. Fehérjeforrásként egyaránt szóba jöhetnek az olyan ételek, mint a túró és az étrendkiegészítők is, mint például a fehérjepor, mellyel smoothie készülhet. Más kutatók is egyetértettek abban, hogy az agyagcsere felgyorsításának természetes módját adják a fehérjék, emellett nem feledkezhetünk meg az egészséges zsírokról sem, és természetesen elengedhetetlen a testmozgás is.