Egészség

5 + 1 meglepő dolog, amit az izzadságunk jelezhet a számunkra az egészségünkről

Az izzadság sok mindent jelezhet a számunkra, jelentkezhet olyan hétköznapi esetekben, mint amikor például túl meleg van, ha sokat sportoltunk, vagy ha éppen a szaunában ülünk. De az idegeskedés, az izgulás kísérőjelensége is lehet. A verejték tehát mindennapi dolog, azt viszont talán nem is sejtjük, hogy az egészségi állapotunkról is jelezhet a számunkra. Merthogy izzadni normális dolog, viszont vannak olyan esetek, amikor érdemesebb lehet nagyobb figyelmet szentelni neki. Íme 5 + 1 meglepő dolog, amit az izzadságunk jelezhet a számunkra.

Alacsony a szervezetünkben a nátriumszint

Ebben az esetben pedig fontos, hogy pótoljuk a szervezetünkből hiányzó sót. A nátrium ugyanis fontos tápanyag, segíti például, hogy energikusak legyünk, hogy legyen erőnk elvégezni a dolgainkat. Együnk egy falatot és igyunk sok vizet, hogy jobban legyünk.

Fotó:Freepik/yanalya

Fotó: Freepik/yanalya

Terhesség

Ha azon kapjuk magunkat, hogy többet verejtékezünk, mint amennyit általában szoktunk, emellett kimaradt a menstruációnk és mintha megnőtt volna a mellméretünk, nos, érdemes lehet beszerezni egy tesztet, mert könnyen lehet, hogy a várandósság első heteiben járunk.

Gyógyszerek mellékhatása lehet

Gondoljuk végig, hogy milyen gyógyszereket szedünk, olvassuk el a tájékoztatójukat vagy ami még jobb, tájékoztassuk a fokozott izzadásról az orvosunkat, aki minden bizonnyal meg tudja mondani, hogy okozhatja-e mellékhatás a szokatlan verejtékezést.

Leesett a vércukrunk

A cukorbetegek tesetében talán gyakrabban előfordulhat a jelenség, amikor hirtelen fokozott izzadás jelzi, hogy leesett a vércukorszintjük. De akkor is előfordulhat, ha nem vagyunk cukorbetegek – ebben az esetben együnk pár falatot és igyunk sok vizet, hogy helyreállítsuk a szervezetünkben az egyensúlyt.

Megfelelő az edzés

Sportolás közben izzadunk, viszont a verejték mennyisége (és minősége) jelezheti, hogy valóban mindent beleadtunk-e, megfelelő intenzitású és erősségű volt-e az edzés a számunkra. Ha nem, akkor érdemes változtatni a gyakorlatokon.

Folyadékpótlásra van szükségünk

Bármi miatt izzadunk, a verejtékezés esetén fontos, hogy eszünkbe jusson: pótolnunk kell az elvesztett folyadékmennyiséget, különben rosszul lehetünk, kiszáradhatunk.