Egészség

A legbanálisabb dolgok okozhatják a legnagyobb bajokat, ha nők vagyunk

Bármilyen hihetetlen, sok női panaszt olyan egyszerű dolgokkal meg lehetne előzni, amikre azért nem gondolunk, mert annyira evidensek. Mégis a nőgyógyász először mindig ezekre hívja fel a figyelmet, akár 16, akár 50 évesek vagyunk. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a leginkább felkészült ember is banális dolgokkal támadja a saját egészségét.

Ez nem a higiénia hiánya, szó sincs róla, egyszerűen csak oda nem figyelés, vagy mert nem gondoljuk, hogy a teljesen hétköznapi dolgok is okozhatnak kellemetlen perceket.

Nézzük a banális, de mégis fontos dolgokat

1. Mosdóhasználat: Bele sem gondolunk, hogy a tárgyak, amelyekhez hozzáérünk, mennyi baktériumnak adnak otthont, például a mobilunk, amely folyton a kezünkben van tömegközlekedés során vagy a hipermarketben, ezért nagyon fontos, hogy az illemhelyiség használata előtt és után is mossuk meg a kezünket alaposan vízzel és szappannal.

Ugyanez a metódus javasolt különböző menstruációs kellékek használata előtt is, ugyanis a nehéz napok alatt a méhszáj nyitott, ezáltal sokkal könnyebben kaphatunk el bakteriális és gombás fertőzéseket.

Ha esetleg nyilvános vécé használatára kényszerülünk, legyen nálunk (lebomló) intim törlőkendő és kézfertőtlenítő folyadék.

Fotó: iStock.com/NADOFOTOS

Fotó: iStock.com/NADOFOTOS

2. Tisztálkodás és szőrtelenítés: Fontos hogy az intim területeket ne tusfürdőkkel, hanem csak az erre alkalmas intim mosakodókkal mossuk, különben felborulhat a hüvely pH-ja és akár allergiás reakciókat is kiválthatnak, tehát próbáljuk meg elkerülni a tusfürdőket és borotvahabokat ezeken a területeken, és az intim mosakodók használatát is érdemes heti 1-2 használatra csökkenteni, hogy ne borítsuk fel a hüvely természetes védekezőképességét.

Ezeken a területeken érdemes külön borotvát használnunk, amelyet 1-2 alkalom után le kell cserélnünk. Ha a gyantázás mellett tesszük le a voksunkat fontos, hogy mindenképpen szakember végezze a folyamatot, tiszta, higiénikus körülmények között, minőségi alapanyagokkal.

Ha vennénk egy forró fürdőt, előtte öblítsük ki a kádat és mossuk meg a lábunkat, illetve próbáljunk  olyan habfürdőt választani, amely antiallergén.

Az intim területeken használjunk külön törölközőt, amit naponta cseréljünk.

3. Mosás, vasalás: A fehérneműinket és a törölközőinket gyűjtsük össze és mossuk külön a többi textíliától minimum 40 Celsius-fokos hőmérsékleten vagy még magasabb hőfokon. Ha ragaszkodunk az alacsony mosási hőmérséklethez, akkor nem ússzuk meg a vasalást.

4. Alvás: Lefekvéshez semmiképp ne viseljünk tangát, sem műszálas anyagból készült bugyikat, ezek ugyanis irritációt okozhatnak és az intim területek nem tudnak szellőzni.

Fotó: iStock.com/anyaberkut

Fotó: iStock.com/anyaberkut

5. Ölelkezés: A legjobb, ha szeretkezés előtt beiktatunk egy gyors frissítő zuhanyt és ugyanezt megejtjük az aktus után is, így sokkal magabiztosabbak lehetünk és kevésbé kell aggódnunk a fertőzések miatt.

6. Étkezés és vitaminok: Érdemes kerülnünk a folyamatos és nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztását, ugyanis a hüvelyben természetesen jelen lévő különféle gombafajok ezzel táplálkoznak, és ha túlságosan elszaporodnak, akkor kellemetlen folyást, viszketést és egyéb gombás fertőzésre utaló panaszokat okozhatnak.

A hólyaghurut megelőzésének érdekében fontos legalább napi 3 liter folyadékot bevinni a szervezetünkbe és tőzegáfonyát tartalmazó vitaminkészítményt szednünk.

7. Nőgyógyászat és természetes gyógymódok: Ha úgy érezzük, hogy valami nincs rendben, akkor a legjobb, ha mihamarabb szakemberhez fordulunk, ahelyett, hogy magunkat kezdenénk el kezelni, ugyanis sokszor egészen más áll a háttérben, mint amire mi gondolunk, és mire feleszmélünk, már nagyobb a gond, mint eredetileg, fontosabb tehát a probléma megelőzésére fektetni a hangsúlyt.