Egészség

Így indítsuk be a lassú anyagcserénket

Előfordul, hogy az embernek lelassul az anyagcseréje, esetleg puffad, és nagyon érzékeny a gyomra, éppen ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az egészséges emésztésre, ehhez viszont megfelelően kell étkeznünk. Ha olyan élelmiszereket illesztünk bele az étrendünkbe, amik révén ezen segíthetünk, akkor az hosszú távon lesz jótékony hatással a beleinkre és az emésztőszerveinkre.
  • Ahhoz, hogy az emésztésünk egészséges legyen, elengedhetetlen, hogy rostban gazdag élelmiszereket fogyasszunk, erre pedig az egyik legjobb megoldás a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása, amelyek teljes értékű rostforrásnak számítanak.
  • Tökéletes rostforrás a csicseriborsó is, aminek 100 grammjában 17 gramm rost van, de hasonló rosttartalommal rendelkezik a lencse is.
Fotó: iStock.com/champja

Fotó: iStock.com/champja

  • Ahhoz, hogy a beleink megfelelően működjenek, rendkívül fontos a megfelelő folyadékmennyiség bevitele a szervezetünkbe. A leghasznosabb megoldás, ha sok-sok vizet iszunk, mellette pedig jó, ha olyan ételeket is eszünk, amelyeknek magas a víztartalmuk.
  • Ha puffad a hasunk, akkor arra igen jó gyógyír az édeskömény, amelyet teában, és nyersen salátákban vagy sütve is el tudunk fogyasztani. Az édeskömény 100 grammjában több mint 3 gramm rost található.
  • A gyömbérről köztudott, hogy nagyon jó hatással van a gyomrunkra, hiszen hányinger ellen kifejezetten hasznos, ráadásul az emésztésünknek is jót tesz. A gyömbér ezenkívül segít abban, ha fogyni akarunk, vagy hasfájással küzdünk.
  • A lenmag elképesztő sok rostot tartalmaz, 100 grammjában 27 gramm van, ráadásul elfogyasztása után az emésztés során megduzzad, nyálkássá válik, és ezzel segíti a táplálék előrehaladását a bélrendszerünkben. A lenmag olaja nemcsak az emésztőszerveinket védi, de a szívünket is, így fokozottan pozitív a hatása.