Egészség

Az én pszichológusom: saját magam – lehetséges ez?

Vajon ki tudjuk magunkat húzni a bajból? Fel tudjuk dolgozni egyedül a problémákat, traumákat? Mikor van szükségünk pszichológusra – avagy szükségünk van-e rá egyáltalán bármikor? Körbejárjuk, mit csinál egy pszichológus, és mikor érdemes felkeresnünk őt.

Ha azt gondoljuk, valójában nincs szükség pszichológusokra, mert az ember elég erős ahhoz, hogy bármilyen problémát egyedül oldjon meg, az két dolgot jelent: az első, hogy nagyon magabiztosak vagyunk, ami alapvetően jó dolog. A második, hogy valójában fogalmunk sincs arról, mit csinál egy pszichológus.

Egyszerű tanácsadás lenne?

Ez a legnépszerűbb tévhit, és sokan ezért lepődnek meg, amikor pszichológushoz mennek: mert az nem ad nekik tanácsot. A pszichológus ugyanis nem egy bölcsebb ember, aki jobban el tud igazodni az élet dolgaiban – azok inkább az önsegítő könyvek. Él egy olyan sztereotípia is a lélekbúvárokról, hogy csak bólogatnak, hümmögnek egy órán keresztül, majd elkérik borsos díjukat – ez már egy kicsit közelebb áll az igazsághoz. Főleg, ha kiegészítjük a jókor és jól feltett kérdésekkel. Ezzel a célja az, hogy egy kicsit más perspektívába helyezze a problémát, elmélyítse a témát, és esetleg rávilágítson olyan összefüggésekre, amiket a kliens nem vett észre.

Fotó: iStock.com/fizkes

Fotó: iStock.com/fizkes

Hallgatni arany, de a kapcsolat a lényeg

Tehát a pszichológus fő tevékenysége, hogy ügyesen kérdez, ezzel segítve közelebb a klienst ahhoz az úthoz, megoldáshoz, ami már eredendően benne volt. Nincs egy pszichológusnak sem varázspálcája (sajnos), hogy egy csapásra megoldjon bármit, de abban segíthet, hogy a kliensből előhozza, merre szeretne haladni, előássa a megoldáshoz vezető utat.

Azonban a pszichológus fő feladata mégsem ez. Amit elsősorban csinál, az sokkal kevésbé látható, de annál fontosabb: az maga a kapcsolat. Az, hogy a kliens abban a heti egy órában egy olyan térben lehet, ahol őt meghallgatják, feltétlenül elfogadják. Ahol tényleg megnyílhat, kifejezheti legmélyebb vágyait, és a fókusz kizárólag rajta van. Ha nem értjük, ez miért is olyan nagyszerű dolog, szerencsések vagyunk, mert valószínűleg van az életünkben valaki, aki mellett így érezhetjük magunkat. De sokaknak nincs ilyen családtagja, barátja, sőt, vannak, akik még soha életükben nem tapasztalták meg ezt az érzést. Számos párkapcsolati probléma és nevelési tévút gyökerezik ebben. A pszichológusnál elsajátíthatjuk a mentalizációt: azt, hogy felismerjük saját és mások érzelmeit, és ezekre megfelelően tudjunk reagálni. Kiküszöbölhetjük a korai kötődéssel kapcsolatos problémáinkat, amik szintén kulcsfontosságúak ahhoz, hogy elégedett felnőttkorunk legyen.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Testi vagy lelki baj

A testi betegségek sokkal kézzelfoghatóbbak, ezért sokkal elnézőbbek vagyunk ezzel kapcsolatban. Normálisnak tekintjük, ha valaki rendszeresen jár szűrővizsgálatokra, influenza esetén meglátogatja háziorvosát, vagy ha valamije régóta fáj, bejelentkezik egy szakorvoshoz. A lelki bajok sokkal kevésbé egyértelműek, de legalább annyira megkeserítik életünket – mégis elvárjuk magunktól és másoktól is, hogy összeszorított foggal kibírjunk egy szakítást, egy rossz párkapcsolatot vagy a munkával kapcsolatos szorongást. Pedig mennyivel egyszerűbb – és egészségesebb – elmenni egy pszichológushoz, mint örökös gyomorgörccsel élni, vagy minden este egy üveg borba fojtani a bánatunkat.

A krónikus betegségekre, legyen az testi vagy lelki, fokozottan igaz ez. Ahogy nem mondjuk egy daganatos betegnek, hogy elég erős vagy, megoldod ezt egyedül, is, úgy miért várjuk egy depresszióval vagy személyiségzavarral küzdőtől, hogy önmaga megoldja? A nyugati világ népességének harmada szenved valamilyen mentális zavartól élete során: lehet ez fóbia, depressziós epizód, evészavar, pánikbetegség vagy sok más probléma. A jelenség létezik, és nem szégyen segítséget kérni!