Egészség

A spanyolok élnek a legtovább az összes nép közül

Egészen eddig japán vezette a listát, ami azokat az országokat gyűjti rangsorba, ahol a legtovább élnek az emberek. Vajon mit tudnak a spanyolok, hogy 195 ország közül az élre tudtak kerülni?

A Health Metrics and Evaluation nevű, seattle-i intézet munkatársai régóta figyelemmel kísérik a különböző országokban található népek szokásait, élettartamát. Japán egészen eddig tartotta magát a csúcson, de a legújabb összegzés szerint 2040-re a spanyolok sokkal többen lesznek – arányaiban –, mint a japánok. A becslések szerint 85,8 éves átlagos élettartam vár rájuk (a japánokra pedig 85,7, tehát csak picit maradtak le), a kulcs pedig valószínűleg az étrendjükben van. Ha minden így megy tovább, a mediterrán étrendet követő népek az esélyesek a leghosszabb élettartamra, már ha dohányzással nem rontanak esélyeiken. A spanyolok már kevesebbet dohányoznak, mint más, mediterrán diétát követő népek, ezért is ugorhattak a lista elejére.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Miért lett csak a második Japán?

Olyan hosszan tartotta vezető pozícióját, hogy erősen elgondolkodtató, az idei számítások szerint miért csúszott vissza a második helyre. A második világháború után a japán egészségügyi rendszert átalakították, szigorítottak a higiénián, védőoltásokat vezettek be, kevesebb légzőszervi és emésztőrendszeri betegség jelent meg, ezért jelentősen emelkedett a várható élettartam. Sikerült a rákos megbetegedések és a szív- és érrendszeri problémák miatti halálozást is visszaszorítaniuk, a számok még a kilencvenes években is fokozatosan javultak. A hosszú élethez még szükséges a japánok jó anyagcseréje, az elhízás viszonylag ritka előfordulása, a mérsékelt alkoholfogyasztás, a rendszeres szűrővizsgálatok, amiken a férfiak is részt vesznek, és az egészséges étrend is. A nagyvárosokban jelentkező légszennyezettség és a viszonylag magas öngyilkossági ráta fogja vissza őket a fejlődésben, illetve a Japánban igen népszerű dohányzás és a mostanában terjedő elhízás. Miközben a japán problémák fennállnak, a spanyolok fejlődtek akkorát, hogy megelőzhették őket. A számok egyébként még változhatnak, és Japán ismét az élre kerülhet, ha tesznek azért, hogy visszaszorítsák a dohányzást, és megelőzzék a férfiaknál mind gyakrabban jelentkező elhízást is.

A hosszú élet titka

A kutatók szerint néhány paraméterből már látszik, mely országokban élhetnek sokáig az emberek. Azok számíthatnak hosszú és egészséges életre, akik nincsenek elhízva, vérnyomásuk és vércukorszintjük a normál tartományban van, nem isznak sok alkoholt és nem dohányoznak. Spanyolország mindezekben a faktorokban meglepően jól teljesít, bár a dohányzás visszaszorítása még további intézkedéseket tesz szükségessé. Az étrendjük viszont kiváló, sok halat, zöldséget esznek, étrendjük alapját jelenti a minőségi, szűz olívaolaj, a burgonya, paradicsom, paprika és a bab. Nyaranta rengeteg salátát fogyasztanak, desszertként sokszor tesznek az asztalra gyümölcsöt.

Fotó: iStock.com/digitalskillet

Fotó: iStock.com/digitalskillet

Miért maradnak le az angolok vagy az amerikaiak?

A tanulmány szerzői szerint a világ majdnem mindegyik országában lassacskán ugyan, de nő a várható élettartam, a listán az élen végző országokban pedig kiugróan. Anglia például sokat fog fejlődni az előrejelzések szerint, és jobb helyet is elér még, mint most: a 26. helyről a 23.-ra kerülhetnek, ahogy a várható átlagélettartam 80,8-ról 83,3-ra ugrik 2040-ben. Ehhez meg kéne előzni a vezető halálozási okokat, a szívizom elégtelen vérellátásával összefüggő szívbetegséget, az Alzheimer-kórt, tüdőrákot, légúti fertőzéseket, vastagbélrákot, stroke-ot, mell- és prosztatarákot. Ám az előrejelzés nem mutat ilyen fényes jövőt Amerikának, akik elméletben 20 helyet esnek vissza 2040-re, mert a jelenlegi trendek nem az egészséges irányba változnak. A tanulmány egyik szerzője abban reménykedik, hogy 2040-re nem lesz ekkora különbség a lista élén és a lista végén szereplő országok – például az afrikai Lesotho, Zimbabwe vagy Szomália  –  között, és hogy az egyenlőtlenség idővel megszűnik – ehhez a HIV vírus visszaszorítására, a szegénység, az éhínség problémáinak orvoslására is nagy szükség lesz.