Egészség

Ezek a betegségek fenyegetik a barna szemű embereket

Nemcsak bőrünk színének vannak érdekes következményei, az sem mindegy, szemünk milyen színben pompázik. Vannak ugyanis olyan betegségek, állapotok, amik a barna szemű embereket gyakrabban veszélyeztetik.

Nagyon érdekes, hogy a szemünk színe kapcsolatban áll egészségünkkel, hajlamainkkal. De milyen módon? A Vermonti Egyetem kutatásából kiderül. Kapcsolatot kerestek a szivárványhártya színe és az alkoholhoz való viszony között, és bizony találtak is. Tízezer ember adatait elemezve kiderült, hogy a világos szemű, azaz kék, zöld, halványbarna szivárványhártyával élő emberek többször isznak alkoholt, és nagyobb eséllyel lesznek alkoholisták, mint a barna szemű emberek. Ez utóbbiak viszont kevesebb mennyiségtől is hamarabb áznak el, azaz nem bírják annyira az alkoholt. A kapcsolat a génekben keresendő: ugyanazok a kromoszómán találhatók azok a gének, amelyek az alkoholizmus és a szemszín kialakulásáért felelősek. Ez nemcsak az alkoholfüggőség diagnosztizálásában nyújthat segítséget a jövőben, de az egyéni döntésre is lehetőséget ad: ha tudjuk, hogy nagyobb veszélynek vagyunk kitéve, még időben odafigyelhetünk alkoholfogyasztási szokásainkra, lelki problémáink rendezésére.

Fotó: iStock.com/dmbaker

Fotó: iStock.com/dmbaker

A depresszió és a szemszín

Miközben barna szeműként örülhetünk, hogy legalább az alkoholizmusra kisebb az esélyünk, hátra azért nem dőlhetünk. A szezonális hangulatzavar sajnos gyakoribb a sötétebb szeműeknél, azaz ők nehezebben viselik az óraátállítás miatt hamar elkövetkező sötétséget, a bezártságot, az őszi–téli időszakot. A tudósok szerint ez amiatt van, mert a napfényt a barna szem jobban elnyeli, így többre van belőle szükség a jó hangulat kialakulásához. Sokat segít, ha kihasználjuk a jó időt, és kimegyünk a természetbe, amikor csak lehetőségünk adódik. Ha erre nincs lehetőség, a megfelelő D-vitaminpótlás és a fényterápia segíthet megelőzni a depresszió kialakulását.

Vigyázzunk a szemünkre!

A barna szemű embereknél kétszer gyakrabban jelenik meg szürkehályog, mint a világos szemszínnel élőknél. Ugyanaz okozza, ami miatt több fényre van szükségük: a szivárványhártya jobban elnyeli az UV-B sugarakat, a szem hőmérséklete emiatt megnő, ami fokozza a szürkehályog kialakulásának esélyét. Nagyon fontos, hogy megfelelően védjük a szemeinket az UV-sugaraktól: viseljünk minőségi napszemüveget, UV-védelemmel ellátott kontaktlencsét, állandó szemüveget, a szemet, arcot árnyékoló sapkát! A havas téli napokon tűző napon ez szintén nagyon fontos, főleg, ha a hegyekbe megyünk kirándulni. Van azért jó hírünk is: az idősebb korban bekövetkező szemfenéki meszesedésnek, azaz makuladegenerációnak kisebb az esélye a barna szeműeknél, egyszerűen nem ér el odáig annyi UV-sugárzás, mint a világosabb szeműek esetében. Ez persze nem jelent örök belépőt a szembetegségek nélküli világba, rendszeres ellenőrzésre ugyanúgy szükség van!

Fotó: iStock.com/JoelBoily

Fotó: iStock.com/JoelBoily

Barna szem, több fájdalom?

Érdekes összefüggés áll a fájdalomküszöb és a szemszín között. Inna Belfer, a Pittsburgi Egyetem oktatója szerint a barna szemű emberek rosszabbul tűrik a fájdalmat. Belfer szülés előtt álló nőkkel végzett vizsgálatokat, akik megengedték, hogy a folyamat közben és utána is vizsgálja őket. A barna szemű anyukák nehezebben viselték a fájdalmakat, mint a világos szemszínűek. A kapcsolatot a sötét színért felelős melanin termelését és a fájdalomérzet kialakulásáért felelős gének között keresik a kutatók. A melanin nevű színanyag termelése egy másik szempontból is fontos: a vitiligo nevű, autoimmun eredetű bőrbetegség mögött a melanint termelő sejtek pusztulása áll. A lakosság másfél százalékát érintő, gyógyíthatatlan betegség gyakoribb a sötét szemszínű emberek körében.