Egészség

Mit tehetünk a kicserepesedett ajkak ellen?

Ősszel az idő egyre hidegebb, a szél pedig könnyen kifújhatja a szánkat, ami rettentő kellemetlen lehet akár hosszú napokig is. Nem tudunk rendesen mosolyogni, enni, inni, a hidegtől pedig egyre csúnyább és csúnyább lehet. A kivörösödött, hámló ajkakat komolyan kell venni, és ápolására különös figyelmet kell fordítanunk, mutatjuk, hogyan!

Ajakbalzsam

Úgy gondoljuk, hogy az ajakbalzsam nem olyan fontos, pedig rendszeresen használatával megelőzhetjük a kicserepesedést. Figyeljünk rá, hogy jó minőségű szőlőzsírt szerezzünk be, érdemes betérni egy gyógyszertárba, ahol kifejezetten a hideg időkre tudnak nekünk ajánlani erre hasznos ajakbalzsamokat. Arra pedig ügyeljünk, hogy mivel a balzsam nem sokáig marad a szánkon, ezért evés vagy ivás után kenjük át újra a szánkat!

Fotó: unsplash.com/lukadavitadze

Fotó: unsplash.com/lukadavitadze

B-vitamin, vas

A cserepes száj igen sok veszélyt rejthet magában, hiszen megfertőződhet, ezért fokozottan ügyelnünk kell az ápolására. Érdemes fertőtlenítő kenőcsöt is használnunk a fertőzés elkerülése érdekében, így ezekkel reggel és este is hasznos bekenegetni a kivörösödött szánkat. Érdekesség, hogy ha valakinek B-vitamin- vagy vashiánya van, az nagyban szerepet játszhat az ajkunk nyálkahártyájának kisebesedésében, így ezeket mindenképpen érdemes szednünk megelőzés céljából.

Méhviasz

A gyógyszertárban kapható kicserepesedett szájra való ajakbalzsamok legtöbbjében megtalálható a méhviasz, nem véletlenül! Ám ha nincs otthon ilyen készítményünk, még a méz is jó megoldás lehet, hiszen rengeteg olyan anyag található benne, amely regenerálja a bőrt. Nincs más dolgunk, csak egy kevés mézet felvinnünk az ajkainkra vékony rétegben, amit rajta kell hagynunk körülbelül 15 percig. Utána garantáltan jobb érzés lesz a felrepedezett szánknak.