Egészség

A meztelen üzlet, avagy mit lehet tudni a csomagolásmentes termékekről?

A termékek csomagolása az esetek többségében a szemétben végzi, károsítva ezzel a vizeket, az élővilágot, a természetet. Mennyivel egyszerűbb magunknak kimérni a választott árut, és hazavinni a saját üvegünkben, tárolónkban!

Persze nem minden terméket lehet csomagolásmentesen forgalmazni – a tisztítószereket például a szabályok szerint csak csomagolva lehet hazavinni – no de persze nem kötelező ezeket használni a természetes szerek helyett… Azokban a boltokban, ahol csomagolásmentes árut kínálnak, nem adnak műanyag szatyrot szinte mindenhez, sőt: vihetjük a magunk újrahasznosított papírból vagy vászonból készült táskáinkat, és abban visszük haza a termékeket, majd elhelyezzük őket az otthoni tárolóinkban. A folyadékokat, például a tejet, a szörpöt vagy a lekvárt üvegben vihetjük haza.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Miért olyan fontos a csomagolás?

A nagyáruházakban a tömegtermeléssel készült élelmiszerek vagy más termékek csomagolása tulajdonképpen reklámfelület. Színes-szagos logót, szöveget lehet rányomtatni, vonzóvá lehet tenni anélkül, hogy a beltartalomra különösképpen ügyelni kellene. Ha nem tudatosan vásárolunk, azaz nem azt nézzük, mi hol, hogyan, miből készült, akkor könnyen becsapnak a reklámok, a gyönyörű, praktikus csomagolások, amik higiéniát, minőséget sugallnak, szinte azt kiabálják: vegyél meg! Mi pedig elhisszük, hogy ami ilyen szép, az csakis jó lehet, nem tudunk belenézni, beleszagolni, a termék maga sokszor nem is látszik. A csomagolást otthon aztán lefejtjük, megesszük-elhasználjuk azt, amit belecsomagoltak, a szépséges marketingüzenet pedig a szemetesben landol, rossz esetben még szelektíven sem gyűjtve, ezzel pedig terheli a környezetet. A csomagolásmentes boltok épp azért jöttek létre szerte a világon, hogy csökkentsük a világunkat elárasztó műanyag és más szemét tömegét, és hogy használjuk egy kicsit az eszünket.

Azt kapjuk, amit látunk

A csomagolásmentes termékeknél egyedül arra tudunk koncentrálni, hogy az adott élelmiszer maga milyen, miből készült. Pont annyit veszünk meg belőle, amennyit lemérünk, és el is fogunk használni még a szavatossági idő lejárta előtt – elkerüljük a felesleges túlvásárlást. Az ilyen boltokban külön ügyelnek arra, hogy az élelmiszerek szennyeződés- és pormentesen kerüljenek a vásárlókhoz, tehát ugyanolyan jó minőségűek, mint amiket csomagolás véd. Azzal a jó érzéssel vihetjük haza őket, hogy környezettudatosak vagyunk, teszünk valami fontosat azért, hogy utódaink is kék bolygón élhessenek. Ráadásul a pazarlás mérséklése a mi pénztárcánkat, szemetesünket is kíméli, nemcsak a környezetet.

Fotó: iStock.com/KucherAV

Fotó: iStock.com/KucherAV

Jobb ételek az egészségért

A csomagolásmentes boltokban általában magasabb minőségű árut kapunk, mint a hipermarketekben. Friss, természetes és sokszor bio is, a legtöbb hazai termelőtől érkezik, hogy minél kevesebb benzin kerüljön a levegőbe szállításkor. Kevesebb bennük – vagy akár hiányzik is – a tartósítószer, a színezék, az állományjavító, a termékek általában a bolthoz hasonlóan környezettudatos beszállítótól érkeznek. A nevekkel sem tudnak trükközni: a tejföl az tejföl, a házi tej az házi tej, nincsenek hangzatos márkanevek, becsapós, a beltartalmat messze meghaladóan szép, gusztusos termékfotók. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk meg a vásárolni valók pontos összetételét, csak az információ nem a csomagoláson van elhelyezve. Külön öröm, hogy annak híján mi döntjük el, miből mennyit viszünk haza: kóstolónak valót, tíz dekát, fél kilót, öt kilót.

Hogyan készüljünk?

A csomagolásmentes boltokba úgy érkezzünk, hogy nálunk vannak a tárolóink: befőttesüvegek, szatyrok, műanyag dobozok – a lényeg, hogy jól záródjanak, és tiszták legyenek. Ezekbe pakolhatjuk az árukat, de ha valamihez elfelejtettünk dobozt, papírzacskót, szövetszatyrot vinni, a boltban általában kaphatunk. Ma már több csomagolásmentes boltot  is találunk a fővárosban, illetve a vidéki nagyvárosokban, de már ilyen szellemiségű kávézót is nyitottak.