Egészség

Hólyaghurut, gyulladás ötven felett: miért gyakoribb?

A hólyaghurut (köznapi nevén felfázás) nem az egyedüli probléma, ami megkeserítheti az életünket. A kevésbé ismert húgycsőgyulladás is problémákat okoz, ráadásul egy bizonyos kor felett már az immunrendszerünk sem működik olyan jól.

Ahogy belépünk a változókorba, nagyon sok minden átalakul. A megszűnő menstruációs ciklus után a hormonok hatására szárazabb és gyulladásokra fogékonyabb lehet a hüvely, a húgyutak hámja sorvadásnak indulhat, emiatt pedig hajlamosabbak lehetünk a fertőzésekre. A szövetek sem a régi feszességüket viselik, részleges inkontinencia kezdődhet, ha a medenceizmaink gyengék. Minden összejátszik annak érdekében, hogy a baktériumok a húgycsőbe vagy a húgyhólyagba jussanak, és gyulladást okozzanak. Immunrendszerünk krónikus betegségek, például cukorbetegség miatt sem működhet megfelelően, azaz nem tudja a régi hatékonysággal távol tartani, semlegesíteni a kórokozókat. A női húgycsőnyílás pedig rövid, azaz sokkal könnyebben felfázunk, mint a férfiak. Egyébként ha már a férfiaknál tartunk: náluk is gyakoribbá válnak a húgyúti problémák, hiszen nekik is gyengébben teljesít az immunrendszerünk, és prosztataproblémák keseríthetik az életüket, változtathatják meg vizelési szokásaikat. A felfázások gyakrabban alakulnak ki, nehezebben gyógyulnak a pangó vizelet miatt, és a kiújulásra is nagyobb az esély mindkét nemnél. A helyzetet súlyosbíthatja, ha nem iszunk elég folyadékot: ahhoz, hogy veséink, húgyhólyagunk normálisan működjön, szükség van a napi két liter folyadékra, ennek hiányában a rendszer nem mosódik át kellőképpen, a vizelet besűrűsödik, a fertőzést pedig nehezebb gyógyítani, sőt, megelőzni is.

Fotó: iStock.com/Srisakorn

Fotó: iStock.com/Srisakorn

Mi az a húgycsőgyulladás?

A felfázásnak nevezett hólyaghurut mellett egy másik típusú gyulladás is okozhat panaszokat: égő, csípő érzést vizeletürítéskor, alhasi fájdalmat, hőemelkedést. Ez esetben nem a húgyhólyag, hanem a kivezető része, a húgycső kerül gyulladásba. Ezt ugyanúgy a baktériumok okozzák, de a leggyakrabban a nemi élettel kerülnek oda a kórokozók, tehát a betegség szexuális úton terjedhet. Különböző nemi betegségeket is érdemes kizárni ilyen betegség esetén, létezik gonorrhoeás és nem-gonorrhoeás húgycsőgyulladás. A megelőzésben mindenképpen szerepet játszik az óvszer használata, a megfelelő intim higiénia, az erős parfümök, intim mosakodók, szűk, nem természetes anyagból készült tangák, csipkés bugyik elhagyása. A nem megfelelően kezelt húgycsőgyulladás esetén a kórokozók továbbhaladnak a húgyhólyagba, akár a vesékbe is, ezért fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk. Vigyük magunkkal a partnerünket is, mert az ő esetében is szükség lehet kezelésre a fertőzés visszatérésének megelőzése céljából.

Súlyos esetekben

Ha vért látnak a vizeletünkben, az rózsaszínű, nagyon kellemetlen szagú, vagy a hasfájás erős, sokan megijednek, hogy a húgyúti fertőzésnél sokkal nehezebben kezelhető problémájuk van. Való igaz, hogy a dohányos emberek, a vegyi anyagokkal dolgozók a kor előrehaladtával hajlamosabbak lehetnek a húgyhólyagrákra. Ez sok esetben egy egyszerű, húgycsövön át végzett műtéttel kezelhető, tehát addig ne aggódjunk, amíg nincs miért, viszont minél előbb kérjünk időpontot egy urológushoz, aki aztán továbbküld egyéb vizsgálatokra. A vizeletben található vér nem mindig utal rákra, a fertőzés is lehet olyan heves, hogy a hólyagból vérzést vált ki, illetve prosztatagondok, húgyúti kövek is okozhatják.

Fotó: iStock.com/GeorgeRudy

Fotó: iStock.com/GeorgeRudy

Fontos a megelőzés

Ha hajlamosak vagyunk a húgyúti fertőzésekre, szedjünk rendszeresen tőzegáfonyát tartalmazó étrendkiegészítőt, igyunk napi minimum két liter folyadékot, gyógyteát: jó hatású lehet a medveszőlőlevél, a cickafark, a csalán, a kamilla is. Az erősre főzött teát ülőfürdőbe is önthetjük. Vigyázzunk lábainkra, derekunkra, ne érje őket hideg, hordjunk jól szellőző, természetes anyagú, nem szoros alsóneműt, és hüvelyflóránkat is próbáljuk megőrizni – ebben nőgyógyászunk tud hasznos tanácsokat adni.