Egészség

Így válasszunk okosan, korunkhoz illően fogkrémet

A fogmosást nem lehet elég komolyan venni: ez az egyik fő eszközünk arra, hogy megelőzzük a fogszuvasodást, az ínybetegségek kialakulását. Már az első fogacskákat érdemes tisztítani, de aztán korunknak és fogaink állapotának megfelelően változnak az igényeink.

Fogaink állapota két fő dolgon múlik: a genetikán, azaz mit örököltünk szüleinktől, illetve azon, mennyit foglalkozunk velük. Ha már kiskorban rászoktatjuk a kisgyereket a rendszeres fogmosásra, és évente megnézetjük a fogait akkor is, ha nem érez fájdalmat, már sokat tettünk azért, hogy egészséges, fehér fogak ragyogjanak a szájában. A kisgyerekeknek ujjra húzható fogkefét, illetve kicsi, rövid nyelű fogkefét ajánlott választani, amik a kis igényeknek megfelelően vannak kialakítva, és mókás, mesefigurás kinézetükkel élménnyé teszik a fogmosást. Figyeljünk arra, hogy háromhavonta ezeket is cserélni kell. Fogkrémből nem szabad hat éven aluli gyereknek olyan terméket használni, ami felnőtteknek való, a kicsiknek vásároljunk alacsony fluoridtartalmú vagy fluoridmentes termékeket, mert a túladagolás veszélyes lehet. Ugyanez igaz a cinkre: a felnőtteknél gátolja a fogkőképződést és a rossz szájszag kialakulását, de gyerekeknél túladagolás léphet fel.

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

A maradandó fogak ápolása

Onnantól, hogy óvodás-kisiskolás korban potyogni kezdenek a tejfogak, és helyükre maradandó fogak nőnek, kicsit lehet emelni a fluoridbevitelt. Arra azért ügyeljünk, hogy az összetevők között szerves fluor szerepeljen, és ne a rosszabb hatásfokú nátrium-monofluorfoszfát. Ebben a korban már próbálkozhatunk akár felnőttfogkrémmel is, de döntő szempontot jelent az íz, amit a gyerekek gyakran még túl erősnek találnak. Kísérletezzünk, melyik válik be a legjobban. Ekkora korban még elég ritkán jelentkezik fogínygyulladás, fogkő vagy sárgulás, ezért felesleges fehérítő hatású termékeket vásárolni, amik felsérthetik a fogzománcot, de a szerves fluoridra szükség van. A rendszeres fogorvosi kontroll elengedhetetlen, a még megmaradt tejfogak szuvasodhatnak, ezeket mindenképpen fúrassuk ki, és nem árt, ha szakember ellenőrzi, mennyire szabályosan nőnek a maradandó fogak.

Fotó: iStock.com/Nomadsoul1

Fotó: iStock.com/Nomadsoul1

Felnőttként a bőség zavarában

A felnőtteknek rengeteg fogkrémet készítenek, néha nem is tudjuk eldönteni, a hangzatos címkék ígéretei közül mit válasszunk. Azért azt jó tudni, hogy a legtöbb fogkrém hasonlóan épül fel: tartalmaznak fluoridot, ami a fogszuvasodás ellen véd, de sokaknál allergiát okoz. Fő alkotóelemet képeznek az abrazív, dörzsölő hatású anyagok (kálium-karbonát, kalcium-foszfát, alumínium-oxid, és még sorolhatnánk), ezek a lepedéket, elszíneződéseket távolítják el. Ebben segítenek a felületaktív anyagok, az állagért pedig oldószerek, stabilizáló hozzávalók felelnek. Emellett jönnek az ízanyagok, mentolok, hogy leheletünk hosszan friss maradjon. Legyünk óvatosak a súrolással és a szemcsemérettel: minél kisebb szemcseméretű fogkrémet választunk, annál kíméletesebb a tisztítás: ha nagyon dörzsöljük, a fogzománc elkophat, és fognyaki érzékenység léphet fel. Ha túl sárgának találjuk a fogainkat, keressük a nátrium-bikarbonátot vagy karbamid-bikarbonátot tartalmazó fogkrémeket, de ha nem segítenek, érdemes a fogorvostól segítséget kérni, és rendszeresen eltávolíttatni a fogkövet (a megkeményedett fogkövet nincs fogkrém, ami lesúrolná). Azt azért jó tudni, hogy fogaink színét nem csupán a lepedék alakítja, hanem öröklött tényezők is.

Ínygyulladás időskorban

Ha problémás az ínyünk, arra külön fogkrémet javasolt használni: gyulladás- és vérzéscsökkentő hatású gyógynövények, vegyületek segíthetnek, no meg a rendszeres fogorvosi kontroll. A fognyaki érzékenységre is alkottak külön termékeket, amik stroncium-klorid-, hidroxilapatit-, pro-argin- vagy kálium-klorid-tartalmuknál fogva képesek lezárni a dentincsatornákat és mérsékelni a hideg vagy meleg ételek-italok után jelentkező fájdalmat. Idősebb korban az elsődleges cél a fogínygyulladás és a fogérzékenység mérséklése, a fogvesztés megakadályozása.