Egészség

Ez az étrend megelőzheti a szellemi leépülést

A ketogén diéta igen népszerű manapság a fogyókúrázók körében, de a kutatások szerint más előnyei is vannak az alakunk formában tartásán kívül. Nézzük, melyek ezek.

A ketogén diéta magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrend, jelentős mennyiségű fehérjével. Célja, hogy kiváltsa a ketózis nevű anyagcsere-folyamatot, mellyel a zsír és fehérje lebontása során fogyhatunk. Most a Sanders-Brown Központ és a Kentucky Egyetem kutatói egérkísérletek során azt találták, hogy a ketogén diéta megelőzheti a szellemi hanyatlást, védi a neurovaszkuláris, valamint általában az anyagcsere-funkciókat, ami segíthet az egészséges kognitív funkciók fenntartásában.

Fotó: iStock.com/Likoper

Fotó: iStock.com/Likoper

A ketodiéta megtisztíthat a mérgező fehérjéktől

Az első kutatásban a ketogén diéta neurovaszkuláris funkcióra gyakorolt hatását vizsgálták, melyben a szenzoros és motoros funkció, valamint a keringés vizsgálata is szerepet kapott. A kísérleti egerek egyik csoportját ketogén, míg a másikat sima étrenden tartották. A kísérlet végeztével a tudósok azt találták, hogy a ketogén diétán lévő egerek agyi keringése javult, emellett a bélbaktériumok egyensúlyának is jót tett az étrend, valamint csökkentette a testsúlyt és a vércukorszintet. Emellett az étrend, úgy tűnik, felgyorsította a béta-amiloid kitisztítását az agyból, vagyis azoknak a fehérjéknek a megsemmisítését, melyek az Alzheimer-kóros betegek agyában alkotnak mérgező plakkokat, melyek azután beavatkoznak az ingerületátvitelbe.

„A neurovaszkuláris integritás, ideértve az agyi véráramlást és a vér-agy gát funkciót, nagy szerepet játszik a kognitív képességekben – mondja a tanulmány szerzője, Ai-Ling Lin. – A közelmúlt kutatásai arra engednek következtetni, hogy a neurovaszkuláris integritást a bélben lévő baktériumok szabályozhatják, ezért arra kerestük a választ, hogy a ketogén étrend fokozza-e az agyi vaszkuláris funkcióit és csökkenti-e a neurodegeneráció kockázatát az egereknél.”