Egészség

Ennyi mindenre használhatjuk a propoliszt

A propoliszt – vagy régies nevén méhszurkot – már az ókori Egyiptomban is használták, nem véletlenül: olyan sokféle jótékony hatása van, hogy összegyűjteni is nehéz.

A propoliszt éppúgy a méhek állítják elő, mint a mézet. Ám azzal ellentétben a méhszurok sárgásbarna vagy sötétebb színű, ragacsos anyag, aminek alapanyagát a fák rügyei, levelek tövei alkotják. Feladata a kaptár védelme, sérüléseinek javítása, bejáratok lezárása és a kórokozó-mentesítés. Ezzel el is érkeztünk a propolisz legelőnyösebb tulajdonságához: kiváló baktériumölő, segít leküzdeni a fertőzéseket. Az őszi–téli szezonban érdemes belőle fogyasztani, gargarizálni vele, mert sokkal hamarabb felépülünk nyavalyáinkból.

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ Sonja Langford

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ Sonja Langford

Mire jó még?

A propolisznak kiemelkedően magas a flavonoidtartalma, erős gyulladáscsökkentő, gomba- és élősködőölő, pusztítja a rákos sejteket,  gazdag B1-, B2-, B6-, C-, E- és K-vitaminokban, magnéziumban, kalciumban, cinkben, vasban is. Propoliszos oldattal öblíthetjük a szánkat, ha megakadályoznánk a fogszuvasodást és az ínyproblémákat, de nőgyógyászati visszatérő fertőzések esetén is hasznát vehetjük. A bőrön keletkező sebek, fertőzések ellen is bevethetjük, hiszen fertőtlenít, gyorsítja a gyógyulást, s mivel még a kollagéntermelést is serkenti, ráncaink ellen is használhatjuk. A méhek a propoliszt nemcsak a baktériumok, de a rovarok, élősködők ellen is használják. Mint kiderült, a hasmenést, gyomorpanaszokat okozó Giardia nevű élősködőt hatékonyabban űzi ki a beleinkből, mint az erre a célra adott hagyományos gyógyszerek.

Hogyan használjuk?

A propolisznak nincs különösebben jó íze, ezért kezdetben érdemes mézzel keverve, kis adagokban szedni, majd ha szükséges, fokozatosan emelni az adagot. A méhszurok leggyakrabban alkoholos tinktúrában kapható, ezt kell felhígítanunk, ha fogyasztani szeretnénk, vagy szájvízként hasznosítanánk, töményen maximum csak a bőrünkön alkalmazzuk. A nyers propolisz is elérhető, ezt műanyag kanállal érdemes mézzel keverni, és úgy fogyasztani. Hetekig tartó kúrák esetén ne felejtsünk el szüneteket tartani.