Egészség

Ha ebből az anyagból nincs elég a testünkben, könnyebben támad a depresszió

Az őszi-téli időszakban sokkal gyakrabban jelentkezik a lehangoltság, vagy épp a depresszió. Ám nem csupán az évszakváltás tehető felelőssé a rossz hangulatért, hanem egy bizonyos anyag hiánya is.

A klinikai depresszió súlyos betegség, ez felel a munkahelyi hiányzások és az öngyilkosságok nagy részéért. Nem csupán néhány rossz napot jelent, hanem a Föld teljes lakosságának 8-10 százalékát érintő állapotot, amelynek fő tünete az örömtelenség. Akármi is történik, a beteg mindent rossz színben lát, életét, küzdelmeit értelmetlennek érzi, emiatt kerüli a társas érintkezéseket, visszahúzódik, enervált lesz, felkelni sincs ereje az ágyból. A megszokott felvidító tevékenységek sem segítenek, még ha mosolyognak is, mögötte nem érzik az örömet, és a végén már saját magukat is teljesen elhanyagolhatják, nem érdekli őket nagyjából semmi. Az állapot ellen érdemes több fronton is felvenni a harcot: az antidepresszánsok segítik a hiányzó kémiai folyamatok, vagy boldogsághormonok pótlását, és enyhébbé teszik a depressziós időszakok lehangoltságát. Emellett azonban érdemes terápiára is járni, ugyanis az antidepresszánsok hosszú távú szedése sem feltétlenül jelent megfoldást. Egy vizsgálat során  15.000 súlyos depresszív zavarral élő amerikai beteget vizsgáltak meg, és kilenc évnyi gyógyszerszedés után a legtöbb páciens rosszabb állapotban volt, mint azok, akik nem szedtek folyamatosan antidepresszánst, de jártak terápiára. A hosszú távú gyógyszerszedés ugyanis hozzászokást, vagy más folyamatokat indít el, amelyek végül csökkentik az antidepresszánsok hatékonyságát.

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

A hiányzó láncszem

A Stanford Egyetem kutatásából nemrég kiderült, hogy depresszióval küzdők egyvalamiben eltérnek az átlagembertől: vérükben a kelleténél kevesebb acetil-L-karnitin található. Ez természetesen is jelen van az emberi szervezetben, a legtöbb a szívben, az izmokban foglal helyet. Szükségünk van rá a sejtek normál energiatermeléséhez, és a megfelelő neurológiai funkciókhoz, javítja a memóriát, az agyi funkciókat, energetizál, az Alzheimer-kórban szenvedőknél segít visszafordítani az agyműködést romlását. Az acetil-L-karnitin a korosodással, szigorú vegán étrend betartásánál (a táplálkozás során a hús és a hal fogyasztásával lehet a leghatékonyabban bevinni), vagy stressz hatására csökkenhet, ráadásul a depressziós betegeknél is alacsonyabb a szintje, de a jó hír az, hogy táplálékkiegészítő formájában régóta kapható a boltokban, tehát pótolhatjuk a hiányzó mennyiséget. Ám csak azután, hogy erről konzultáltunk a kezelőorvosunkkal!

Nem csodaszer, de segíthet

Az acetil-L-karnitin nem helyettesíti az antidepresszáns gyógyszereket, nem is ez a szerepe. Ugyanakkor állatkísérletekben gyors és tartós antidepresszáns hatással bírt azoknál a tesztalanyoknál, akiknél ezek a molekulák hiányoztak. Az alacsony L-karnitin-szint súlyosbítja a depressziót, és tartósabbá is teheti. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy klinikai depresszióban szenvedünk-e, akkor a pszichológiai és pszichiátriai kivizsgálás mellett érdemes ellenőriztetni az  acetil-L-karnitin szintünket, és ha szükséges, pótolni, ami hiányzik.

Fotó: iStock.com/Everste

Fotó: iStock.com/Everste

Mire jó még?

A L-karnitin segít a zsírsavakat a mitokondriumokhoz szállítani, ahol így energia keletkezik, javul a sejtek működése, egészsége, ezáltal segít gátolni azok öregedését is.  Mivel az L-karnitin zsírsavakat segít elégetni, a fogyókúrában is hasznos lehet, de nem helyettesíti az egészséges étrendet és a rendszeres mozgást. A vérnyomást csökkentheti, jó hatással lehet a cukorbetegekre, és általánosságban hozzájárulhat a szív egészségének védelméhez, a gyulladások megelőzéséhez. A sportolók azért szedik, mert segíti az izmok oxigénellátását és regenerálódását, javíthatja a vérkeringést is. Ha elegendő húst és halat eszünk, a táplálkozással is bevihetjük a szükséges mennyiséget, de sokféle táplálékkiegészítőben is elérhető.