Egészség

Ezeket az élelmiszereket kerüljük el, ha nem akarunk gyorsan öregedni

Az öregedés a nők életének sarkalatos pontja, hiszen szívünk szerint egyikünk sem akarja, hogy látszódjon rajtunk az idő múlása. Természetesen azonban az se mindegy, hogy ezek a folyamatok milyen gyorsan játszódnak le, és milyen mértékben. A táplálkozás például nagyban befolyásolja azt, hogy hogyan és mikor kezd bőrünk öregedni, így érdemes néhány tanácsot megfogadni abban az esetben, ha sokáig szépek és fiatalok akarunk maradni.

Cukor

Az édesség, ahogy ezt eddig is sejtettük, ahogy alakunk megtartásában sem, úgy a fiatalos külső megőrzésében sincs segítségünkre. A rugalmas és feszes arcbőrnek ugyanis szüksége van kollagénre és elasztinra, így ami ezeket a kötőszöveteket károsítja, az mind hozzájárul ahhoz, hogy a bőrünk egy idő után rugalmatlan lehet. Legnagyobb sajnálatunkra a cukor is beletartozik ebbe a körbe, mivel mikor szervezetünk megemészti a cukrot, glikációs végtermékek maradnak a testünkben, amelyek egy idő után nemcsak felhalmozódnak, de „ráakaszkodnak” a kollagénre, ami ahhoz vezet, hogy bőrünk ráncos és megnyúlt lesz.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Szén

Bár ártalmatlannak tűnik, ha egy kerti grillezés során, a sütögetés közben rátapad egy kis szén a húsra, mi pedig boldogan elfogyasztjuk, mégis káros hatással lehet a bőrünkre. Szénhidrogén keletkezése során ugyanis lebomlik a kollagén, ami ugyancsak a bőrünk rugalmatlanná válásához vezethet. Így ha legközelebb sütögetni támad kedvünk, evés előtt mindenképpen kaparjuk le a szenet a húsról.

Alkohol

Talán nem okoz nagy meglepetést az a tény, hogy az alkohol káros hatással van az egészségünkre. Alkoholfogyasztáskor ugyanis a májunk olyan módon dolgozza fel a méreganyagokat, hogy ezek a bőrünkön keresztül jutnak ki a szervezetünkből. Ráadásul ha nem tudja megfelelő módon lebontani a májunk az alkoholt, akkor gyulladást, pattanásokat és ráncokat fognak okozni a méreganyagok.