Egészség

Milyen jelekből ismerhetjük fel a narcisztikus embert?

Manapság lépten-nyomon találkozhatunk narcisztikus emberekkel, akik látszólag elképesztő magabiztosnak tűnnek, pedig valójában mégsem azok. Nagyon is gyenge egóval rendelkeznek, ezért muszáj túlkompenzálniuk. Amikor ez a narcizmus már súlyos méreteket ölt valakiben, akkor ez a személy gyakorlatilag saját magába szerelmes. Nézzük, mik a figyelmeztető jelek arra, hogy egy narcisztikus személy van a közelünkben.

Mások kihasználása

A narcisztikus emberek nem csinálnak problémát abból, ha pénzt kérnek kölcsön, aztán soha nem adják meg. Mivel senkire nincsenek tekintettel, ezért amit ígérnek, nem tartják be, a kötelezettségeiket pedig nem teljesítik.

Tökéletesség mindenekfölött

Elképesztően odafigyelnek a megjelenésükre, mert tisztában vannak azzal, hogy a jó külső hatással van az emberekre. A külsejükön kívül természetesen más módon is igyekeznek tökéletesnek mutatni magukat; ők mindennek a tudói, műveltek, romantikusak, bálványok, egyszerűen mindenben a legjobbak. Azt szeretnék, hogy mindenki csak és kizárólag őket csodálja, mert ők a legkülönlegesebbek, akik ezt a csodálatot mindenkinél jobban megérdemlik.

Fotó: iStock.com/bedya

Fotó: iStock.com/bedya

Minden körülöttük forog

A narcisztikus embertípusok elvárják, hogy folyamatosan kitüntetett figyelemben részesítsük őket, és mindig mindenki azonnal a rendelkezésükre álljon. Ezeket a szívességeket, kedvességeket persze soha nem viszonozzák.

Alárendelt szerep

Ezek az emberek akkor érzik igazán jól magukat, ha mi lent vagyunk, hozzánk képest pedig ők fent. Ettől ugyanis erősebbnek érzik magukat, ezért mindent megtesznek, hogy elnyomjanak és elbizonytalanítsanak. Ha nem értünk velük egyet valamiben, vagy esetleg nem figyelünk rájuk a nap 24 órájában, akkor elszomorodnak, megsértődnek, sőt dührohamot is kapnak.